Vonakodik Japán a menekültektől

-

Japán tavaly mindössze 27 menedékkérőt fogadott be, elutasította a kérelmek 99 százalékát, a jogvédők emiatt felszólították a tokiói kormányt, hogy legyen befogadóbb a menekültekkel szemben.


A szigetországban 2015-ben 7586 menedékkérelmet nyújtottak be, ilyen magas számra korábban nem volt példa - közölte az igazságügyi minisztérium. A feltűnő azonban az elutasítás nagy aránya - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy így is nagy arányban nőtt a befogadottak aránya az előző évekhez képest, mert 2013-ban hat, 2014-ben pedig 11 menedékkérelmet bíráltak el pozitívan. Azok között, akiknek tavaly menedékstátust adott Japán, hat afgán, és három-három szíriai, etióp és Srí Lanka-i van az AFP tudósítása szerint, a többi befogadott állampolgárságáról nem szól a hír.

A japán menekültügyi szervezet szerint az országnak sokkal több menekültet kellene befogadnia. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága összehasonlításképpen megjegyezte, hogy míg Törökországban 1,8 millió menekült státusú ember él, Japánban mindössze 2419.