Vona vitázna, Orbán nem

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Nyilvánosan vitázna a népszavazás előtt Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel és Molnár Gyulával, az MSZP elnökével.


Vona Gábor pénteken azt javasolta: jövő hét péntekig tartsák meg a vitát. Jelezte: a Jobbik nyitott a helyszín, az időpont és a moderátor meghatározása tekintetében. Kezdeményezését indokolva azt mondta: civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat. Orbán Viktor 2006 óta menekül a politikai vita elől, ezért 10 év elteltével jó lenne, ha most újra vállalná véleményét ilyen fórumon – tette hozzá Vona Gábor. Szerinte egy ilyen esemény akár a népszavazás érvényességét is „közelebb hozhatja”, erősítheti a részvételt, ezért ha Orbán Viktornak valóban fontos, hogy minél többen vegyenek részt a referendumon, akkor neki is érdeke, hogy vállalja a vitát.

„Az a Fidesz óriásplakátjain a szlogen, hogy ne kockáztassunk. Én is azt mondom, ne kockáztassunk, ne kockáztassuk azt, hogy egy népszavazás előtt az emberek nincsenek tisztában a különféle pártok álláspontjával, nem látják a különféle pártelnöki vélemények ütköztetését” – fogalmazott. Hozzátette: nem lenne ellenére, ha az LMP is részt venne a vitán, de azt tartja igazán fontosnak, hogy a három markáns véleményt megfogalmazó pártelnök ütköztesse véleményét.

A miniszterelnök továbbra is nemzeti és nem pártügynek tartja az október 2-i népszavazást, ezért nem vesz részt pártvitákban, hanem azt várja a felelősen gondolkodó politikai erőktől, hogy a referendumon való részvételre buzdítsák az embereket. Orbán Viktor álláspontját a kormányfő sajtófőnöke tolmácsolta. Havasi Bertalan hangsúlyozta: az október 2-i népszavazás nemzeti ügy, ezért Orbán Viktor meggyőződése szerint arról nem pártvitákra van szükség, hanem arra, hogy minden felelősen gondolkodó politikai erő a mindannyiunk közös jövőjét meghatározó referendumon való részvételre biztassa a választópolgárokat.