Vona visszavinné a politikát a felsőoktatásba

Forrás: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

A diákok ne „lebutított sajtótermékekből” tájékozódjanak.


Vissza kell vinni a politikát az egyetemekre, hogy a diákok ne lebutított sajtótermékeken keresztül találkozzanak a politikával – mondta Vona Gábor. A parlamenti pártok ifjúsági szervezetei furcsállták a Jobbik elnökének nyilatkozatát, mivel szerintük a politizálásra jelenleg is adott a lehetőség a felsőoktatási intézményeken belül – írja a Magyar Idők. Az ifjúsági szervezetek szerint jelenlétük a programkínálaton és a rektori, dékáni hivatalok készségén múlik. A lap szerint szerint Vona a pártpolitika visszahozásáról beszélt, amikor azt állította: azzal, hogy a politikai pártokat kitiltották az egyetemekről, sikerült elérni, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték.

Igenis szükség van arra, hogy az egyetemistákkal direkt kapcsolatban legyen a politika, hogy a diákok ne lebutított sajtótermékeken keresztül találkozzanak a politikával – mondta Vona egy soltvadkerti találkozón.

A Jobbik ifjúsági tagozatának vezetője, Farkas Gergely szerint van lehetőség a politizálásra, politikai viták megtartására, azonban az egyetemi hivatalok által engedélyezett politikai aktivitás mértékét túl alacsonynak tartja. Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség vezetője szerint álságos Vona Gábor kijelentése, mert miközben 2011 óta szabad a politikai aktivitás az egyetemeken, ott mégis épp annak a pártnak a vezetője hiányolja a politizálást, amelyik nem támogatta a most létező lehetőség megteremtését.

Az intézmény eleve politikai térerőben helyezkedik el, de ez nem jelenti azt, hogy az egyetemen az aktív politizálásnak helye volna, pártpolitikai értelemben biztosan nincs – mondta Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.