Vona tényleg kirakja a radikálisokat a Jobbik vezetéséből

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

A választási siker érdekében Vona Gábor lecseréli a Jobbik három alelnökét, Novák Elődöt, Apáti Istvánt és Szávay Istvánt. Ezt a párt szóvivője jelentette be szerda sajtótájékoztatóján. A szóvivő teljesen normálisnak nevezte, hogy az érintettek kiakadtak.


Vona Gábor a Jobbik választási győzelmének érdekében úgy döntött: a párt jelenlegi három alelnöke, Novák Előd, Apáti István és Szávay István a következő tisztújítás után nem lesz tagja a pártvezetésnek. Ezt Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján.

A párt szerda délutáni elnökségi ülésének a következő tisztújítás volt a témája. A tanácskozáson Vona Gábor közölte, hogy az elnökség egy részét szeretné lecserélni. A párt alapszabálya lehetővé teszi, hogy az elnök megnevezze, kikkel szeretne együtt dolgozni a jövőben.

Mirkóczki szerint Vona ekkor közölte, hogy a három alelnök munkájára a pártvezetésben nem, de a frakcióban, és különböző szakpolitikai kérdésekben továbbra is számít. Azt mondta, hogy a leköszönő alelnökök továbbra is fontos szereplői maradnak a pártnak. Semmilyen probléma nincs a távozó alelnökökkel. Mirkóczki az elnökségi ülésen ugyan nem vett részt, de úgy tudja, hogy az erről szóló beszélgetés "őszinte" volt.

Az elnökségnek a pártelnökkel együtt összesen nyolc tagja van. A három menesztett alelnökön kívül tagja még a pártvezetésnek Szabó Gábor választmányi elnöke, Sneider Tamás, Volner János és Z. Kárpát Dániel. Utóbbiak valószínűleg továbbra is a testület tagjai maradnak.

A döntést a szóvivő azzal indokolta, hogy megváltozott a pártelnökség feladata. Az elmúlt években az volt a fő cél, hogy a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt legyen, ezt a célt sikeresen teljesítették. A következő két év a kormányzásra való felkészülésről szól, ezekhez más habitusú emberekre, más karakterekre van szükség.

A szóvivő ezzel megerősítette az ATV értesülését, a csatorna szerda délután számolt be arról, hogy a párt alelnökei közül a radikálisabbak távozhatnak. Mirkóczki többször is tagadta, hogy radikális-mérséklet szembenállás lenne a Jobbikban. Kizárta a pártszakadás esélyét is. Ezzel valószínűleg arra utalt, hogy ATV cikke Szakad a Jobbik? címmel jelent meg.

Novák Előd az ülés után az Indexnek azt mondta „leforrázva érzi magát”, teljesen váratlanul érte Vona Gábor bejelentése. Szávay pedig arról beszélt a lapnak, hogy a pártelnök még kedden egyesével behívta az elnökségi tagokat és közölte velük, hogy meg fogja vétózni az indulásukat. Szávay ennek ellenére nem tett le arról, hogy induljon a tisztújításon.

Mirkóczki a sajtótájékoztatón lapunk kérdésére normális, érthető reakciónak nevezte, hogy az érintettek személyükben sértve érzik magukat. A személyi döntések mindig kényesek, valószínűleg ő sem viselné könnyen. Ennek ellenére abban bízik, hogy az érintettek pár nap múlva már higgadtabban kezelik az ügyet.

A szóvivő kérdésünkre nem tudta megmondani, hogy volt-e az alelnökcserének előzménye, volt-e bármilyen konfliktus a pártvezetésben. Ezt azzal magyarázta, hogy nem tagja az elnökségnek. Hozzátette: a személycserék ellenére nem változnak a párt témái, a megszólalások hangvétele.

Nem tudta megmondani, hogy kik ülhetnek a távozó alelnökök székébe. Nevek nélkül annyit közölt, hogy polgármesterek kaphatnak szerepet a pártvezetésben. Egyelőre azt sem tudni, hogy Hegedűs Lórántné szerepet kaphat-e a vezetésben, ő jelenleg nem tagja az elnökségnek, Facebookján nemrég bejelentette indulását. Vona állítólag őt is arra kérte, hogy ne induljon, Mirkóczki ezt nem tudta megerősíteni.