Vona szerint újabb plakáthelyeket vásárolna a Jobbik

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

A párt elnöke szerint a plakáttépés a gyengeség jele.


A Jobbik törvényes úton kíván reagálni arra, hogy több helyszínen eltávolították a kihelyezett plakátjait – mondta Vona Gábor. A pártelnök az "antidemokratikus hatalomgyakorlás mélypontjának" nevezte, hogy több, a párt tulajdonában lévő óriásplakátot eltávolítottak. Szerinte ennek végrehajtására törvénytelenül utasították a kormányhivatali dolgozókat és a rendőrséget.

Ez a fajta akció a gyengeség jele – mondta Vona, aki szerint a kormány túllépett egy határt.

A Jobbik a "plakátháború" alatt mindig a törvényesség talaján állt, még ha törvénytelen módon is léptek fel vele szemben – mondta a pártelnök. Vona szerint a költségek nyilvánosságra hozták, plakátjaik rongálására jogi lépéssel válaszoltak, és az Alkotmánybíróságnál keresnek jogorvoslatot a plakáttörvény miatt.

Az lesz-e a vége, hogy az Országgyűlés törvényt hoz arról, hogy csak a Fidesz kampányolhat, illetve csak Orbán lehet miniszterelnök. Ez nem a plakátokról szól, hanem arról, hogy "Orbán Viktor egy lánglelkű fiatal demokratából egy kiégett despotává lett" – mondta a pártelnök.

Vona szerint a kormánynak hat hónapja van hátra, ezt követően pedig megvalósítják az elszámoltatást, ami a korrupció mellett ki fog terjedni azokra a kormányhivatali és rendőrségi vezetőkre is, akik törvénysértő akcióra kényszerítik a dolgozókat.

Szerinte a plakáttörvény a bérelt helyekre vonatkozott, a Jobbik azonban tulajdonba vette a plakáthelyeket és azokon hirdet. Arról, hogy Simicska Lajos közölte: a továbbiakban nem szerepeltet politikai hirdetést a felületein, Vona azt mondta: értékelik a kialakult helyzetet és a napokban döntenek arról, hogyan tovább. Vona megerősítette, hogy további felületek vásárlásról tárgyalnak magánszemélyekkel és cégekkel.

Zalaegerszegen pótolták az eltávolított plakátokat, jogászaik pedig még vizsgálják, hogyan tudnak törvényesen reagálni a történtekre.