Vona szerint Simicska nem ad pénzt a Jobbiknak

Fotó: MTI/Komka Péter

-

A Jobbik elnöke szerint kérdéses, hogy a párt elindulhat-e a parlamenti választásokon. A bírság miatt munkatársakat küldenek el és irodákat zárhatnak be.


A Jobbik közösségi pénzgyűjtést indít és egy kiáltványban a nemzetközi közvélemény támogatását kéri az Állami Számvevőszék jelentéstervezete miatt – mondta Vona Gábor. A Jobbik elnöke "a magyar demokrácia fekete szerdájának" nevezte a ÁSZ-jelentés nyilvánosságra hozatalának napját. Ami történt, az nemcsak a Jobbikról szól, hanem a demokráciáról és Magyarországról is – mondta. Szerinte a Fidesz négy hónappal a választások előtt "le akarja söpörni a tábláról az egyedüli állva maradt ellenfelét".

Vona szerint az ÁSZ egy "számtalan sebből vérző eljárást" indított a Jobbik ellen, amelynek nyomán a pártnak várhatóan 660 millió forintot kell befizetnie. Ez meghaladja azt, ami a Jobbik rendelkezésére áll – mondta. Vona megerősítette, hogy kérdésessé vált a párt indulása a jövő évi parlamenti választásokon. Azt is nehezményezte, hogy az ÁSZ eljárása ellen nincs fellebbviteli fórum.

Vona az egyetlen esélynek nevezte azt, hogy az emberekhez fordulnak és pénzgyűjtést indítanak. Ezt a magyar társadalom anyagi lehetőségei miatt nehéz szívvel teszik, cserébe viszont 2018 áprilisától tisztességes, becsületes, sikeres kormányzást ígérnek.

A Jobbik vezetője azt mondta: nem jogi vagy államigazgatási vita zajlik, hanem egy egyértelmű "vagy-vagy helyzet". Vagy eléri a célját Orbán Viktor és tönkreteszi a Jobbikot, a magyar demokrácia pedig véget ér; vagy a Jobbik és a kormányváltást akaró emberek együtt megállítják "ezt az ámokfutást" és elsöprik a kormányt.

Egy kiáltványt készítettek, amelynek célja, hogy nemzetközi szervezetek és magánszemélyek aláírását kérjék tiltakozásuk megerősítéséhez.

A pártelnököt megkérdezték, hogy Simicska Lajos vagy cégei tettek-e felajánlást a bírság kifizetésére. Vona azt mondta: eddig és ezután sem tárgyalnak erről, Simicska nem támogatja anyagilag a pártot.

A Jobbik elnöke azt mondta, először az ÁSZ jelentéstervezetét szeretnék véleményezni a 15 napos határidőn belül, további jogi lehetőségekről utána döntenek. Azt egyelőre nem tudta megmondani, mennyi pénze van a Jobbiknak, mert a központi gazdálkodás mellett a párt helyi gazdálkodást is folytat. Nem zárta ki, hogy a büntetés miatt munkatársaktól kell megválni vagy irodákat kell bezárni.

Azt sem tudta megmondani, hogy utcára hívják-e az embereket: Vona szerint először az ÁSZ végső jelentését kell megvárni.

Vona szerint a pénzgyűjtésben – a törvényeknek megfelelően – csak magyar állampolgároktól van módjuk felajánlásokat elfogadni.