Vona: nem vagyok Simicska szóvivője

Forrás: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

A Jobbik soha nem volt antiszemita, cigányellenes és rasszista – mondta a pártelnök. A "rossz mondatok" és „félrecsúszott folyamat" miatt Vona Gábor kész bocsánatot kérni a párt nevében a zsidóságtól és a cigányságtól.


A Jobbik elnöke kétszer, nyilvános rendezvényen találkozott Simicska Lajossal – írja az atv.hu. Vona Gábor az interjúban azt mondta: olyat nem hallott az oligarchától, hogy bármilyen eszközt bevetne Orbán Viktor megbuktatására, de azt nem tudja, mit gondol. “Én nem vagyok Simicska Lajos szóvivője” – mondta Vona.

„A liberális demokráciával kapcsolatban nekem is vannak problémáim, de én nem tagadom a demokráciát” – mondta a pártelnök. Szerinte amit Orbán illiberális demokráciának hív, az a demokratikus intézmények tagadását jelenti.

Vona arról is beszélt, miért szerepel még a Jobbik alapító nyilatkozatában az uniós tagságot ellenző kitétel. A pártelnök szerint 2003-ban valójában a csatlakozási feltételekkel voltak elégedtelenek, és nem azt akarták mondani, hogy Magyarországnak nincs helye az EU-ban. Szerinte a tagságról szóló népszavazás valójában a csatlakozási feltételekről újratárgyalásáról szóló népszavazás lett volna. Vona elismeri, hogy akkoriban elégették az EU-s zászlót, de “azóta eltelt néhány év, sok minden megváltozott”.

Ahogy “változott a Jobbik, kár volna tagadni” – mondta Vona. “Én tudok bocsánatot kérni, ha szükséges, ha valakit megbántottam, vagy valahol hibáztam. A nyugdíjasoktól nincs miért bocsánatot kérnem, hiszen soha nem sértettem meg őket, és tisztelem az idős embereket” – mondta a pártelnök, aki szerint a kormányfő hergeli a fideszes nyugdíjasokat.

„Ami pedig a cigányságot és zsidóságot illeti, én soha sem tartottam a Jobbikot cigányellenes, antiszemita, rasszista pártnak. Akkor sem, amikor sokan ezzel vádoltak bennünket” – mondta Vona, bár elismeri, hogy „volt néhány rossz mondat és félrecsúszott folyamat. „De mi problémákat vetettünk fel, a szándékunk akkor is építő volt. Akit akkor ezzel, akár én, akár bárki a pártomból megbántott, attól hajlandó vagyok bocsánatot kérni”.

Szerinte Soros Györggyel “nem az az emberek problémája”, hogy zsidó. Vona szerint Soros nem más, mint Orbán “egykori tanítója és mecénása, aki sajnos ma is egy komoly befolyással bíró pénzember és országok sorsába igyekszik beavatkozni”.