Vona nem kér bocsánatot

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

A Jobbik elnöke szerint a kormány játékszernek tekinti az időseket.


A Jobbik elnöke szerint nincs miért bocsánatot kérnie. Szerinte a nyugdíjasokról írt Facebook-bejegyzése nem általánosít, hanem a sikerrel manipulált, józan értékítéletüket elvesztett idősekre vonatkozik. Vona Gábor azt mondta: a Fidesz abban érdekelt, hogy a nyugdíjasokat hergelje és megossza, egymás ellen fordítsa. Szerinte ugyanezt teszi a kormánypárt mostani telefonos kampányával is.

„Én szégyellem magam a felelősök helyében, hogy a mindenkori kormány játékszernek tekinti az idős embereket” – mondta Vona.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője hétfőn arra szólította föl a helyi jobbikos politikusokat, hogy az ellenzéki párt elnöke helyett kérjenek bocsánatot a nyugdíjasoktól.


A Jobbik elnöke szerint béruniós kezdeményezésük olyan közös ügy és történelmi esély Magyarországnak és a kelet-közép-európai államoknak, ami nem eshet áldozatául a párt politikai riválisai által indított lejárató kampányoknak. A kezdeményezést tavaly decemberben jelentették be, és augusztus 20-án indították el hivatalosan az uniós aláírásgyűjtést.

Vona szerint politikai riválisaik megpróbálják a mozgalmat mindenféle fél- és dezinformációval lejáratni. Szerinte ezért is fontos, hogy a társadalom pontosan megismerje, miről szól és miről nem szól a bérunió.

A kezdeményezéssel nem ígérnek egyik napról a másikra megemelkedő fizetéseket, nem kérnek e célra Brüsszeltől több pénzt, sem alamizsnát, mint ahogyan adóemelést sem látnak szükségesnek a megvalósításához. Az erősödő gazdaság lehetővé teszi, hogy növekedjenek a bérek, azaz ne a meglévő tortát kelljen több szeletre vágni, hanem maga a torta legyen nagyobb. Ugyanakkor a bérek emelkedése a magyar kis- és középvállalkozásokat sem sújtaná, sőt növelné versenyképességüket – mondta Vona, aki szerint az elmúlt években tovább nőtt az EU nyugati és kelet-közép-európai tagállamai közötti bérkülönbség.

A Jobbik azt szeretné elérni, hogy az EU alapelvei közé kerüljön be az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elve. Most dől el 20-30 évre Európa sorsa és a bérunió egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy ezt a jövőt Magyarország is formálja, alakítsa.

A Jobbikon kívül ma senkinek nincs hasonló, konkrét cselekvési terve – mondta Vona.

A jövő évi választások után a Jobbik-kabinet újra fogja gondolni a jelenlegi kormány multinacionális cégekkel kötött stratégiai megállapodásait, hogy helyzetbe hozza a hazai beszállítókat és csökkentse a munkavállalók kiszolgáltatottságát. Más szempontokat érvényesítenének az uniós források felhasználásakor is: a fontossági sorrendben előbb "nem macskaköves főterek, hanem versenyképes vállalkozások kellenek" – mondta Vona.