Vona nem gondolja meg magát, megvétózza Novákék indulását

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Véglegesnek nevezte a három alelnökökről szóló döntését Vona Gábor. Nem akarja az elnökségben látni Novákot, Apátit és Szávayt. A pártelnököt faggatták a Betyárseregről is, amelynek vezetője nácinak, ugyanakkor Vona barátjának tarja magát.


Véglegesnek nevezte a három alelnökökről szóló döntését Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus közölte: nem ragaszkodik elnöki pozíciójához, ahhoz a véleményéhez viszont igen, hogy a Jobbik 2018-ban akkor tud választást nyerni, ha egységes és egy irányba húz. Ez ugyanis most nem teljesen igaz, Vonának viszont bizalmi, inspiratív légkörre van szüksége a munkájához.

A Jobbik elnöke megerősítette, hogy a jelenlegi alelnökök közül Novák Előd, Apáti István és Szávay István alelnökök újraválasztását elnöki jogkörével élve nem támogatja. Ezt azzal indokolta, hogy vannak náluk jobbak. Ők olyan polgármesterek, akik már nyertek, és a mindennapokban is kormányoznak. Vona ettől függetlenül számít a három leköszönő alelnökre.

A párt alapszabálya szerint a Jobbik elnöke megnevezheti, kik legyenek azok, akikről a kongresszus szavaz. Alelnök az lehet, aki a tagság 10 százalékának támogatását megszerzi, a pártelnök-aspiránsoknak pedig 20 százalék szükséges. Vona Gábor jövő pénteken nevezi meg jelöltjeit az alelnöki posztokra. A pártelnök azt mondta: ha a másfél hónap múlva esedékes tisztújításon a kongresszus máshogy dönt a személyéről, akkor is segíteni kívánja a Jobbikot. Egyelőre nem tud kihívóról, de nyitott a versenyre.


Lehet-e egy náci Vona barátja?

A pártelnök az elnökségbe a győzelem képességét, a kormányzati alkalmasságot szeretné bevinni – fogalmazott Vona. Szerinte vagy a Jobbik váltja le a Fideszt, vagy senki. Ehhez a saját szavazóbázisukon túl a bizonytalanok és más pártok szimpatizánsait kell megszólítani. A radikális és mérsékelt törésvonalról szólva pedig azt mondta: számára a radikalizmus mértékegysége nem követhető, mindig azokat kiáltja ki a sajtó annak, akik más pozícióba kerülnek.

A Jobbik elnökét faggatták Novák Előd korábbi akcióiról is, amelyről azt mondta: voltak, amelyek tetszettek neki és voltak, amelyek nem. Úgy fogalmazott: a szovjet emlékműnél készült képeket nem tette ki otthon az ágy fölé, A korrupció 50 árnyalata című parlamenti akció – amikor ötven, azonnali kérdést tettek fel a miniszterelnöknek – viszont értékelése szerint zseniális volt.

Vona Gábort megkérdezték arról is, hogy viszonyul a Betyársereghez. Azt felelte, nem követi a szervezet napi tevékenységét, de sok a torzító sajtóinformáció azzal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy Tyirityán Zsolt, a formáció vezetője nácinak és Vona Gábor barátjának vallotta magát, azt válaszolta, ezek szerint vannak náci barátai, de nem ez a barátságuk alapja, s van szocialista érzelmű, fideszes és még hitgyülekezetes barátja is.