Vona négyszemközt egyeztetne Orbánnal

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A Jobbik elnöke a nemzet ügyeként hivatkozott az alaptörvény tervezett módosítására, amelynek feladata, hogy megvédje Magyarországot a kötelező betelepítési kvótákkal szemben.


Vona Gábor szerdán azt mondta: nem csinálnak presztízskérdést abból, hogy kinek a javaslatát fogadja el a Ház, a lényeg, hogy a módosítás megfelelő legyen. Ez nem arról szól, hogy "a homokozóban kinek szebb a lapátja". Megerősítette, pártja részt kíván venni a javaslat megvitatásában, támogatását pedig a konkrét szöveg ismeretében tudja megadni.

Az ellenzéki politikus szerint egyedül a Jobbik tudja biztosítani a kétharmados támogatást a kormánypárti szavazatok mellett, ezért négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt. Mint mondta, a vitákat félretéve képesnek kell lenni megoldást találni, ezért konstruktivitást ajánlott és kért.

Vona Gábor egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy a baloldali pártok "képtelenek lejönni a rossz vágányról", ami migránsok betelepítését eredményezné.

A kormányfő előző napi szavait úgy kommentálta: nem új egység, hanem új megosztottság született a népszavazáson, mert sok magyar volt, aki noha elutasítja a kvótákat, nem vett részt a referendumon, nem kívánt pártpolitikai kampány részesévé válni. Egyúttal azt kérte: a kormány ne próbálja Fidesz-támogatóként beállítani azokat, akik szavaztak.

Vona Gábor arra is kitért, szerinte a referendum nem volt jó eszköz az ország megvédésére, a kormányfő vesztesként, "hátizsákjában egy érvénytelen népszavazással" vesz részt az Európai Tanács ülésein.