Vona: nagyobb veszélyt jelentenek a kötvényesek, mint a migránsok

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Három pontban rögzítette kedden a terrorizmus elleni javaslatait Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki azt is közölte: a letelepedési kötvények kivezetése esetén akár 24 órán belül hajlandók megszavazni az alaptörvény módosítását.


Az ellenzéki politikus – a hetedik alkotmánymódosítás parlamenti elutasítása után tartott sajtótájékoztatóján – azt mondta: a kötvények azonnali kivezetését és a közvetítőirodák bezárását, az eddigi intézmény teljes, nemzetbiztonsági és gazdasági átvizsgálását és a Pharaon-ügy lezárását követelik. Ezekről péntek délelőttre ötpárti egyeztetést kezdeményeznek.

Vona Gábor az alaptörvény-módosítás zárószavazását úgy értékelte: „a Fidesz számára nem az ország megvédése a fontos, hanem a szajré”. Mint mondta, a Jobbik képviselőcsoportja azért nem nyomott gombot, mert félmegoldáshoz nem járul hozzá. Bírálta, hogy az elmúlt hetek nem voltak elegendőek a kormánypártnak, hogy elfogadják ezt az elvi álláspontot.

Értékelése szerint óriási nemzetbiztonsági veszély, hogy a letelepedési kötvények még mindig érvényben vannak, s azokhoz hozzá lehet jutni például Irakban.

A pártelnök a kvóták és a kötvények veszélyét összevetve utóbbit nevezte aktuálisabbnak és súlyosabbnak. Az igazi veszélyt nem a szegény migránsok, hanem a gazdag, terroristasejtek létesítésére képes emberek jelentik – fejtette ki. Leszögezte: ha kivezetik ezt a konstrukciót, akkor akár 24 órán belül hajlandók megszavazni az alaptörvény módosítását.

Vona Gábort kérdezték az amerikai elnökválasztásról is, amire úgy reagált: nem szerencsés az eredmény előtt megnyilatkozni, ugyanakkor annak szurkol, hogy olyan vezetése legyen az Egyesült Államoknak, amely tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és a magyarok véleményét, s partnerként tekint hazánkra.