Vona Gábort lengyel kidobóra cserélte a Jobbik

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A Jobbik budapesti megemlékezése több szempontból is rendhagyó lesz, hiszen Vona Gábor pártelnök vidéken beszél majd, a fővárosban viszont színes felszólalói névsort állítottak össze. Vona most nem lóg ki a sorból, kevés pártelnök lesz a fővárosban az ünnepen.


Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jobbikos fővárosi megemlékezésein 2010 óta minden évben felszólalt a Jobbik elnöke, Vona Gábor is, idén azonban nem beszél. A Jobbik sajtófőnökétől, Pál Gábortól azt az információt kaptuk, hogy a pártelnök szülőhelyén, Gyöngyösön szerepel majd, ahol a tavalyi országgyűlési választásokon második lett, illetve részt vesz a Jobbik Ifjúsági Tagozatának kongresszusán is, amelyet szintén ezen a napon tartanak.


Pál Gábor szerint nem olyan nagy különlegesség, hogy Vona nem lesz ott a budapesti megemlékezésen, többek között tavaly október 23-án sem szólalt fel Budapesten. A sajtófőnök hozzátette: „nem szükséges, hogy a pártelnök mindig ott legyen a központi ünnepségen, vagyunk már olyan erősek”.

Azt is elmondta, a Jobbik több vidéki helyszínen is tart március 15-én rendezvényt. Lapunk a párt honlapján a budapestin kívül egy hódmezővásárhelyit, egy miskolcit, egy jászberényit és egy oroszlányit talált.


Akik felszólalnak a Jobbik budapesti megemlékezésén:

  • Apáti István, a Jobbik alelnöke, aki miatt múlt héten átment a Fidesz egy kétharmados javaslata az országgyűlésben. Később meg is büntette ezért a párt. Állítólag a kocsordi maffia fenyegette meg, emiatt nem jelent meg a parlamentben, a rendőrség azonban nem tud ilyenről.
  • Janiczak Dávid, aki Ózdon a megismételt önkormányzati választáson kétharmaddal lett polgármester. Azóta elég nagy felfordulás volt a képviselő-testületben, több fideszes frakciótag is független képviselő lett.
  • Marian Kowalski, a lengyel nacionalista Nemzeti Mozgalom államfőjelöltje. A párt – amelyet szélsőjobboldali portálok a lengyel Jobbiknak neveznek – 2014 végén jött létre, a kongresszusán ott volt a Jobbik elnöke is. Kowalski egyébként egy lublini konditerem edzője, és kidobó egy éjszakai klubban.
  • Popély Gyula felvidéki történész, a tavalyi európai parlamenti választáson a Jobbik színeiben indult, a listájuk 11. helyezettje volt.
  • Szávay István, szintén Jobbik-alelnök, aki legutóbb azzal került a hírekbe, hogy decemberben kitiltották Ukrajnából, egy évvel ezelőtt pedig Romániából is.


Marian Kowalski is szeret kutyával pózolni


Orbánon kívül kevés pártelnök lesz Budapesten

Mint azt megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben a korábbiaknál jóval aktívabban fog megjelenni a nyilvánosság előtt, amelyben kiemelt szerepe lesz a kormányfő március 15-i beszédének. Ezt minden évben „irányadó beszédnek” tartják a Fideszben.


Vonán kívül azonban több másik pártelnök is a vidéket választotta inkább.

  • Az MSZP elnöke, Tóbiás József a tapolcai időközi választás kampányában vesz részt, a helyi jelöltjükkel, Pad Ferenccel koszorúz Ajkán, illetve sajtótájékoztatót is tartanak. Igaz, ezt megelőzően a a párt által létrehozott Szabad Sajtó díj átadásával kezdi a megemlékezést Budapesten.
  • A KDNP elnöke, Semjén Zsolt Londonban lesz, hogy az ottani magyar szervezetekkel együtt emlékezzen meg a forradalomról, majd magyar állampolgársági eskütételen is részt vesz.
  • Az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor pedig a párt debreceni szervezetével ünnepel a város Petőfi-szobránál.

Nem szólal fel a fővárosi polgármester, Tarlós István sem. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) március 15-ei rendezvényének meghívójában még az szerepelt, hogy a főpolgármester is ott lesz, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatósága azonban kiadott egy közleményt, amely szerint nem Tarlós, hanem Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes mond beszédet.