Vona Gábor lenyomta Orbánt a Facebookon

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

A baloldal a Facebookon sem tud annyi követőt összeszedni, mint a jobboldali pártok. A legaktívabb online közössége a Jobbik-vezér Vona Gábornak és a DK élén álló Gyurcsány Ferencnek van.


A Facebookon a Jobbiknak a legerőteljesebb a hatása a szavazótáborára. Ennek a pártnak van a legtöbb aktív követője, a Fidesz rajongóinak többsége viszont különösen hűsége, kizárólag a vezető kormánypártot zárta a szívébe. Egyebek között ez derül ki a Political Capital és a Maven7 Hálózatkutató felméréséből.

pártok_facebook_2

A baloldali ellenzék körében a Demokratikus Koalíció tudta a legtöbb aktív lájkolót maga mögé állítani, majd az Együtt2014, az MSZP, a Bajnai Gordon vezette párt társszervezetei, végül pedig az LMP következik. A táboroknak az is sajátossága, hogy elsősorban a baloldalhoz kötődnek és csak másodsorban annak egy-egy szervezetéhez. Közülük a DK-nak van a legnagyobb elkötelezett tábora, amelynek 41 százaléka kizárólagos szimpatizáns, az MSZP és az Együtt 2014 kedvelőinek viszont csak 28-28 százaléka kizárólagos.

pártok_facebook_3

A pártvezetők közül Orbán Viktor oldalát 185 ezer Facebook-felhasználó követi, a Jobbik elnökét, Vona Gáborét 135 ezer. Ha azonban kifejezetten a politikailag aktív felhasználók tevékenységét vizsgáljuk, akkor Vona Gábornak csaknem tízezerrel több kedvelője van (54403), mint a Fidesz elnökének, Orbán Viktornak (44358). A harmadik Gyurcsány Ferenc, akinek aktív lájkolói tábora (32181) jócskán lekörözi az Együtt-PM élén álló Bajnai Gordonét (16850) és a szocialista pártelnök Mesterházy Attiláét (10909). Schiffer András, az LMP társelnökének Facebook oldaláról valamilyen okból nem szól a Maven7 és a PC tanulmánya, a politikus oldalán e cikk írásának pillanatában 10541 követője van, amivel alig marad le Mesterházytól.

pártok_facebook_1

A kommentelés és a felhasználói posztok kapcsán az állapítható meg, hogy a legtöbb átlagos felhasználói komment a baloldallal együttműködő Milla posztjaira érkezik, de a felhasználók posztolási hajlandósága is náluk és az Együtt 2014 oldalain a legnagyobb. A Political Capital szerint ez azt mutatja, hogy a baloldali szervezetek kevésbé centralizáltak, követőiknek nagyobb a vitakészsége, mint a jobboldaliaké. A kutatás eredményeit ezen az interaktív oldalon mutatják be a készítők.

Vonzások és választások

A baloldali tömbön belül a legtöbb közös kedvelővel a DK és az MSZP bír. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy míg a pártok között konfliktust okoz az együttműködés mikéntjéről való megállapodás, ez követőiket nem zavarja abban, hogy mindkét pártot figyeljék a Facebookon. A tanulmány egyik legérdekesebb megállapítása, hogy az Együtt 2014 táborának mind a Millával, mind a PM-mel gyenge a közös metszete, és ez az utóbbi kettő között is igaznak mondható. Ezzel szemben az Együtt 2014 táborának a DK-val és az MSZP-vel is jelentős átfedése van. A másik oldalon a Fidesz és a Jobbik nagy egyedi Facebookos táborral bír, a kettő közötti átfedés nem nevezhető elhanyagolható mértékűnek. A kutatás szerint a fenti két tábortól külön áll az LMP-t kedvelők köre, amely egyik párthoz sem kapcsolódik szignifikáns mértékben a kutatás módszertana alapján.