Vona elsőzött, de az LMP is Alaptörvényt módosítana

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint

-

Az Alaptörvény hatodik módosításáról szóló javaslat volt az első jogszabálytervezet, amelyet az új parlamentnek nyújtottak be.


Vona Gábor és több jobbikos politikus jegyzi az indítványt, amely a termőföld védelméről szól. Vona kategorikusan belevenné az Alaptörvénybe, hogy a föld csak magyar kézben lehet (noha ez az uniós elvekkel ütközik). Négyig 9 törvényjavaslatot nyújtottak be, kizárólag LMP-s és jobbikos politikusok; a szám folyamatosan emelkedik. Az Alaptörvényt Schiffer András is módosítaná. Az LMP frakcióvezetője azt írná bele az Alaptörvénybe, hogy a kormányprogramját az Országgyűlésnek kell elfogadnia. Az új kormány nem nyújt be programot. Rogán Antal frakcióvezető egy sajtótájékoztatón azt mondta, a Parlamentnek az Alaptörvény szerint a miniszterelnökről kell szavaznia, alaptörvény-ellenes lenne ezt mással kiegészíteni. (A Fidesznek egyébként írásos választási programja sem volt, egy szóban foglalta azt össze Orbán Viktor: „folytatjuk”.) A legelső új dokumentumot a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András nyújtotta be a bizottság választási alatt végzett tevékenységéről.


A ciklusokon átívelők

74 törvényjavaslat maradt „folyamatban”, ebből 13 a kormányé. Egy április végi dokumentum szerint a mostani ciklusra 8 marad tárgysorozatban. A legrégebbi egy 2008-as, ami a mezőgazdasági támogatási rendszerről szól. Ugyanúgy záróvitára vár, mint várt 2010 májusában. Ezt a törvényt még Sólyom László küldte vissza a Parlamentnek, de sem a törvény szövege, sem a levél nem érhető el az Országgyűlés honlapján.

Nyolcból öt valamilyen külföldi országgal kötött egyezmény vagy megállapodás, vagy abból következő törvényalkotási feladat.

Egy 2008-as törvénnyel kapcsolatban még mindig várják az Alkotmánybíróság döntését.

A kormány két határozati javaslatot tart meg, az egyik Nagykőrös megyeváltási kezdeményezéséről szól, a másik a foktői képviselő testület feloszlatásáról szól.