Vona egy feltétellel támogatja az alkotmánymódosítást

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Személyeskedés nélkül tárgyalt a kormányfő és a Jobbik elnöke.


A Jobbik csak abban az esetben támogatja az alkotmánymódosítást, ha Orbán Viktor a betelepítés minden formáját elutasítja, beleértve a letelepedési kötvényt is – mondta Vona Gábor azután, hogy zárt ajtók mögött tárgyalt a kormányfővel. Tuzson Bence azt mondta Vona Gábor feltételére, hogy ez a sorban sokadik javaslata a Jobbik elnökének – írja az atv.hu.

„Mindig nekünk lett igazunk. Egy évvel ezelőtt javasoltuk a népszavazást, aztán az alaptörvény-módosítást, mindkettőt a Fidesz lesöpörte, majd lett népszavazás és alaptörvény-módosítás. Ez is rendben van, csak most azt mondtuk, hogy ha alaptörvény-módosításról van szó, és a migrációtól akarjuk megvédeni az országot, akkor ez legyen egy teljes és valós védelem, ne legyen egy fél megoldás, egy szemfényvesztés, hanem


akkor a letelepedési kötvényt is szüntessük meg”

– mondta a Jobbik elnöke az Egyenes Beszédben.

Vona szerint ő nagyon szeretné az alkotmánymódosítást, viszont azt a szemfényvesztést nem, hogy a szegény migránst távol tartjuk a kerítéssel, de közben letelepedési kötvénnyel a gazdag migráns az országba jöhet. Szerinte nincs ember, aki ma meg tudja állapítani a határokra érkező akár szegény vagy gazdag menekült közül, hogy ő valódi menekült, gazdasági bevándorló, terrorista vagy terrorizmust támogató személy.


Nem visz, hanem hoz

„Azt el tudom képzelni, hogy mondjuk Irakból az ottani dzsihadistákat vagy Iszlám Államot támogató gazdag személy azt mondja, hogy nekem itt szorul a hurok.


Körbenéz, hogy hova tudna menni, és meglátja, hogy Magyarországon letelepedési kötvényeket hirdetnek”

– mondta Vona. Szerinte Orbánnak nem tetszett a feltétel, de azt mondta, át fogja gondolni. „Azt mondta, hogy ez egy jó konstrukció, én meg azt, hogy nem, veszélyes konstrukció” – mondta a Jobbik elnöke. Orbán szerint „a letelepedési kötvény az országtól nem pénzt visz, hanem pénzt hoz. Orbán Viktor szerint ez nem egy korrupciógyanús üzletág”.