Vona állítja, másfél éve tudatosan irányítja középre a Jobbikot

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

A párt elnöke visszautasította, hogy a "néppárti Jobbik" náci vagy nyilas párt lenne. Mint mondta, előfordultak vállalhatatlan vadhajtások, de ezeket ők maguk fogják lenyesni.


Vona Gábor pártja tapolcai időközi országgyűlési választáson elért győzelmét értékelve úgy fogalmazott, hogy sikerük mérföldköve volt az elmúlt 25 évnek. Tapolca a 2018-as választások főpróbája is volt egyben, mindenki felvonultatta, amire képes volt: a Fidesz Orbán Viktort és Kubatov Gábor csapatait, a baloldal az MSZP elnökét és Gyurcsány Ferencet - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy míg a veszprémi időközi választáson az volt a tét, hogy van-e kormányváltó hangulat, addig a tapolcain az, hogy van-e kormányváltó erő. Ez utóbbi választás azt üzente, hogy a Jobbik képes megverni a Fideszt, a Jobbik a kormányváltó erő.

Vona Gábor kijelentette: a tapolcai választókerületben szerzett győzelem a Jobbik 2013 szeptembere óta tartó néppártosodási folyamatát is visszaigazolta. Mint mondta, a Jobbikban zajló, a sajtóban "cukiságkampányként" pejoratív módon emlegetett folyamat – a sugalmazásokkal szemben – nem szerepjáték, hanem 2013 szeptemberében eldöntött politikai stratégia.

Ennek lényege - húzta alá Vona Gábor -, hogy a Jobbik, programjának alapértékeit megőrizve, olyan politikai stílussal és hozzáállással, polgári formában fordul az emberek felé, hogy azzal a legszélesebb társadalmi rétegek számára vonzóvá váljon.


A néppárti Jobbik lényege a határozott program és a nyugodt erő, ezt képviseljük, ennek elegyét kínáljuk a magyar társadalom számára.

Vona Gábor azt is mondta, hogy az irigykedők rendszeresen nácizzák, nyilasozzák a Jobbikot. Ezt a lejárt lemezt már le kell venni a lemezjátszóról, hiszen nem vezet sehová, amit a tapolcai választás is bebizonyított - tette hozzá. Előfordultak vállalhatatlan vadhajtások, de ezeket ők fogják lenyesni - ígérte. Egy párt lényét nem néhány tagjának Facebook-bejegyzése minősíti, hanem programja, vezetőségének nyilatkozatai, az elnök iránymutatásai - jelentette ki Vona Gábor.