Voltak hiányosságok a Buda-Cash Brókerháznál már 7 éve is

-

Elismerte Antali Károly, a Buda-Cash Brókerház felügyelőbizottságának egykori elnöke, hogy már 2008-ban voltak hiányosságok a brókerháznál - hangzott el az M1 vasárnap esti Híradójában. Antali Károly a hírműsornak azt is elmondta, elmegy az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésére, ahová az ügyben beidézték.


Antali Károly 2004 és 2008 között volt a Buda-Cash Brókerház felügyelőbizottságának elnöke, az volt a feladata, hogy ellenőrizze, a társaság törvényesen működik-e. A Híradónak elmondta, hogy ő is károsultnak érzi magát a Buda-Cash ügyben, mert a brókercégnél tartotta családi megtakarításait.

"Én azt gondolom, hogy a felügyeleti jelentéseket ismertem, hiányosságok voltak, de hogy bűncselekmény történt volna, ilyen gyanú bennem soha nem merült fel" - mondta Antali Károly a Híradónak. A volt fb-elnök azt is elmondta, 2008 óta nem áll kapcsolatban a céggel. Az ügyben az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfőn tart ülést, ahová Antali Károlyt is beidézték, aki a Híradónak azt mondta, elmegy a meghallgatásra.

A bizottsági ülésén a terveik szerint meghallgatják azokat, akik felelősek voltak a helyzet kialakulásáért. A "beidézettek" között említette Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági elnökét, a Bajnai-kabinet kormánybiztosát, továbbá László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost, a szocialista kormányok volt pénzügyminisztereit, a brókercégek ellenőrzésével kapcsolatos változtatások előterjesztőit, valamint Farkas Ádámot, a pénzügyi felügyelet korábbi elnökét.

A jegybank alelnöke február 24-én jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket rendelt el. A Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.

A Buda-Cash a gyanú szerint a DRB bankcsoporthoz tartozó hitelintézetek vagyonának egy részét is eltüntette, nagyjából 60-65 milliárd forint az, amivel a csoport bankjai felé nem tud elszámolni, ezenfelül a brókercég körülbelül 30 milliárd forinttal károsíthatta meg saját ügyfeleit.

Cikkeink a Buda-Cash botrányról erre olvashatók.