Volt rendőrfőnök és krimiíró vághat rendet a Buda-Cashnél

Fotó: VS.hu / Kozma Zsuzsi

-

Új felszámolóbiztos jelent meg a bedőlt brókercégnél. Jogerős bírósági végzést még nem lehet látni az új cégvezető személyének kijelöléséről, de az ügyfelek már Réti László aláírásával kapnak levelet, és az eljáró cég honlapján is ő szerepel. Az elmúlt napokban számos kritika érte a fizetésképtelenné vált Buda-Cash-ügyfelek kártalanításának folyamatát. Könnyen lehet, hogy a kormány a Quaestor-törvény után a Buda-Cash esetét is csak egyedi jogalkotással tudja kezelni.


A Buda-Cash-ügy egyik károsultja hívta fel a VS.hu figyelmét arra, hogy úgy tűnik, már nem Krajcsó Árpád jár el a brókercég ügyeiben. A felszámolóbiztost – hasonlóan a Quaestorhoz kinevezett felügyeleti biztoshoz – több kritika is érte feltételezett tapasztalatlansága miatt. Most úgy tűnik, változás történt a Buda-Cashnél, legalábbis a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. honlapjáról ez derül ki.A felszámolócég a VS.hu megkeresésére a cikk megjelenése után válaszolt. Megerősítette a személyi változást, és hozzátette, hogy a döntés a cég belső munkaszervezésének a része volt, ahhoz nem kellett bírósági végzés. Réti Lászlót április 8-ával jegyezték be a Cégbíróságon. A PSFN tájékoztatása szerint az ügymenetben ez semmilyen változást vagy fennakadást nem okoz.

Az új felszámolóbiztosnak, Réti Lászlónak semmiképpen sem ez az egyetlen ügye a pénzügyi szolgáltatások körében, hiszen ő a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolója is. Ez a hitelintézet azért vont magára kitüntetett figyelmet, mert többek között Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ korábbi vezetője is érdekelt volt benne, akinek utóbb a bankja (a Széchenyi Bank) is csődbe ment.

A céginformációs adatbázisok alapján Réti László 2013 júliusától egészen idén február 26-áig a Zuglói Városgazdálkodási Zrt.-nek volt az egyik cégvezetője, ahová a kerületi rendőrkapitányi székből érkezett a fideszes Papcsák Ferenc hívására. Akkor a HVG azt írta róla, hogy a rendőrfőnök civilben krimiket ír, az egyik regénye például egy biztonsági céggel rendelkező vállalkozóról szól. Azóta ezt kipróbálta a valóságban is: tavaly néhány hónapra az Őrmester Nyrt. igazgatósági tagja volt.


Réti László


Rendezni kellene a sorokat

Lehet, hogy ezúttal az ügyfeleknek sem lesz ellenére, ha valaki a rendvédelmi szervekhez illő fegyelemmel lát neki a Buda-Cash felszámolásának. Az egymásnak ellentmondó tájékoztatásoknak ugyanis se szeri, se száma, legalábbis ez látszik a VS.hu-hoz elküldött panaszokból.


A brókercég károsultjainak ma jár le az a határidő, ameddig bejelenthetik hitelezői igényüket a felszámolóhoz – legalábbis a pillanatnyi érvényes tájékoztatás szerint. (Erről részletesebben itt írtunk.) Március 31-ei dátummal például három különböző tájékoztatás jelent meg erről az aktusról. A felszámolást elrendelő bírósági végzés ugyanis eredetileg 60 napot adott az ügyfeleknek, hogy a követelésükről bejelentést tegyenek.

A VS.hu által megkérdezett jogászok szerint valójában ez a két hónapos időtartam a jogszerű, ám a Fővárosi Törvényszék ezt mégis háromszor átírta. Először 40 napra csökkentette a 60 napot, és hozzátette, hogy mellesleg a követelés 1 százalékát is be kell fizetni a bíróság által megjelölt számlára. Majd ezt visszavonta, és végül abban állapodott meg önmagával, hogy 40 nap, de semennyit nem kell leróni az eljárás érdekében.

A károsultaknak olykor annyira résen kell lenniük, hogy egyetlen dokumentumba óráról órára, de legalábbis napról napra érdemes beletekinteniük, hátha a belső tartalma változott. Ellenkező esetben akár a teljes követelésüket elveszíthetik. Az ügyfelek pechére időközben a felszámolócég irodát is váltott, de ennek a kommunikációja is hagyott némi kívánnivalót maga után.


Buda Cash

Ez a tájékoztató egy néven fut, és legalább háromszor frissítették a tartalmát, de ezt nem jelezték sehol. Ez az április 3-án felrakott anyag


Buda Cash

Ez az április 7-én felrakott anyag, itt módosul a büntetőeljárás száma, és továbbra is a Damjanich utca szerepel, miközben a PSFN honlapján, és a cégbíróság információs rendszerében a Bajcsy-Zsilinszky úti cím van feltüntetve


Buda Cash

Az április 7-én felrakott anyagot átírták a Bajcsy-Zsilinszky úti címre április 8-án, de a módosítást nem jelezték


A legfontosabb kérdés: hol a pénz?

Az ügyfeleket persze továbbra is elsősorban az izgatja, mi lett a pénzükkel. Választ azonban hat hete nem kapnak, ahogy a VS.hu sem. Pedig a Buda-Cash esetében egészen biztos, hogy számos ügyfélszámlán még ott szunnyad a pénz, illetve az azt megtestesítő értékpapír. Pedig törvény kötelezi a felszámolót arra, hogy soron kívül kiadja az ügyfélvagyont, ha az arról szóló elszámolás a felszámoló és az ügyfél részéről megegyezik.


A külföldi letétkezelő Saxo Banknál például az egyedi azonosítást követően az értékpapírok továbbra is láthatóak, vezetik azokat. Az ügyfelek még értesítést is kaptak a Nemzeti Nyomozó Irodától, hogy a külföldi letétkezelőnél lévő értékpapírok nincsenek zár alatt, csak a felszámolónak ki kellene adnia, vagy legalábbis tájékoztatnia az ügyfeleket, hogy mi a helyzet ezekkel. Ez azonban még nem történt meg.

A legutóbbi, március 4-ei egyenlegközlés sem adott választ arra, hogy mi tűnt el, és mi nem, holott a különböző igénybejelentéseket annak ismeretében tudnák megtenni az ügyfelek. A felszámoló erről ma ezt közölte:


Ez az egyenlegközlő az ügyfelek követelésének alapja, nem pedig a végleges meglévő állomány. A végleges állományról várhatóan leghamarabb 2015. május-június hónapban lesznek adatok. Az egyenlegközlőben megtalálható adatokat le kell ellenőrizni, ha kifogás merülne fel, akkor azt írásban jelezni kell.

Hiányosak a jogszabályok

A VS.hu a felszámolócéghez közeli forrásból úgy értesült, hogy a látszólag kusza ügymenet részben a jogszabályi hiányosságokból adódik. Az intézményrendszer nem készült fel ilyen mennyiségű ügyfélpanaszra, sem a Buda-Cash, sem a Quaestor esetében.


A politika a Quaestornál érezte a nagyobb nyomást, így ott már megkezdték a joghézagok kitömködését. Az Országgyűlés ma annak ellenére elfogadta a Quaestor-kötvényesek csaknem teljeskörű kártalanításáról szóló törvényt, hogy a Bankszövetség ágált ellene. Az eltűnt vagyont ugyanis a többi pénzintézetnek, köztük bankoknak kell zsebből vagy hitelből állniuk. Igaz, még a Quaestor-károsultak sem tudják, pontosan mi tűnt el a befektetésükből, és a törvény eleve csak a kötvényesekre vonatkozik, az értékpapírszámla-tulajdonosokra nem.

A Magyar Nemzeti Bank a VS.hu érdeklődésére ugyanakkor közölte, hogy már a héten megszülethet a bírósági végzés a kötvényeket kibocsátó Quaestor Hrurira Kft. felszámolásáról. Ezt követően adhatják ki a nem kötvény típusú – az adott ügyfél tulajdonát képező, az ő nevén külön nyilvántartott – értékpapírokat, illetve szükség esetén ezután fizethetik ki az ügyfeleket a Befektető-védelmi Alapból és a Quaestor kártalanítási alapból. Ez is arra utal, hogy a Quaestornál eddig azért nem léptek tovább a kártalanítással, mert bevárták a jogszabály megszületését. Így ugyanis formailag nem számít visszamenőlegesnek a jogalkotás, mert a felszámolást csak ezután rendelik el.

Hasonlóan joghézagokat kellene elhárítani a Buda-Cash esetében is. Problémát okoz egyebek között az, hogy a nyomozóhatóság zár alá vette a cég vagyonát, és várhatóan elrendelik a cégvezetők és cégtulajdonosok vagyonelkobzását is. Márpedig ilyenkor egyrészt fel kellene függeszteni a felszámolási eljárást, másrészt az elkobzott vagyon a jog alapján automatikusan az államra száll.

Ha ez így marad, akkor még inkább elhúzódik a kártalanítás, a károsultaknak pedig tízezres nagyságrendben kellene perelniük az államot, hogy visszakapják jogos jussukat a brókerek elkobzott vagyonából. Informátorunk úgy ítélte meg, hogy ezt a jogi gubancot nehéz lenne a hatályos törvények alapján kibogozni.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Dióslaki Gábor máris jelezte, hogy a Quaestor- és a Buda-Cash károsultak egyenlőtlen kezelése miatt arra lehet számítani, hogy az ügyfelek az Alkotmánybíróságon megtámadják az Országgyűlés frissen hozott törvényét a Quaestor-alap felállítására.