Volt német munkatáborban szállásolták el a menekülteket

-

21 menedékkérő lakik a hajdani németországi koncentrációs táborhoz, Buchenwaldhoz tartozó külső munkatábor barakkjaiban, írja a Daily Mail online. A területen valóban munkatábor működött, a barakkok azonban nem ugyanazok.


21 férfi lakik a buchenwaldi koncentrációs táborhoz tartozó külső, kisebb hajdani munkatábor területén lévő barakkokban, miközben menedékkérelmük elbírálására várnak, némelyik már több hónapja. A német államtól 135 eurót kapnak havonta a megélhetésükhöz, a táborban főzési lehetőség is van.


Az egyik ott élő menekült, a 20 éves eritreai Abdurahman Massa most azt mondta a Daily Mailnek, hogy nem zavarja, hogy a terület hajdan mi volt.
Azt a tervet, hogy menedékkérőket szállásolnának el itt, januárban jelentették be, és Németország-szerte komoly vitákat generált. A januári hírek szerint nem a német kormány, hanem Schwerte város döntött úgy, hogy 21 menedékkérőt költöztet ide, ugyanis Schwertében működött a hírhedt koncentrációs tábor egyik altábora munkatáborként. Mintegy 700 rabot dolgoztattak itt, de 1945-ben a feljegyzések szerint már csak kb. 200-an szabadultak innen. Akkor úgy tűnt, hogy az SS-tisztek barakkjaiba költöztetnék a menekülteket, ez ellen pedig politikusok és civil szervezetek egyaránt tiltakoztak.

A Spiegel viszont már januárban arról írt, hogy az eredeti barakkok, amelyekben az őrök laktak, már nincsenek meg. Az 50-es években új épületek húztak fel a területen, ahol korábban is laktak menekültek, de dolgoztak ott művészek is.


Buchenwald Németország egyik legnagyobb koncentrációs tábora volt, ahol 1937 és 1945 között 250 000 embert tartottak fogva. Többségük politikai fogoly volt, és 1943-ig nőket nem is szállítottak ide. A táborban legkevesebb 56 ezer férfit, köztük 11 ezer zsidót öltek meg.