Volt kifőzdetulajdonos alapított az OTP-nél is nagyobb bankot

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Megtiltotta az MNB, hogy a König Bank engedélyköteles tevékenységet folytasson. A cég fura, ha másért nem, mert egy lakóházban van bejelentve, és egy kisvállalkozó tolt bele 33 milliárd forintot.


Azonnali hatállyal megtiltotta az MNB a König Bank Zrt.-nek és a Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást a cégek tevékenységének áttekintésére még májusban.

Egyik társaság sem kapott engedélyt az MNB-től pénzügyi tevékenység folytatására, így a jegybank egyebek mellett azt vizsgálja: végez-e engedélyköteles tevékenységet bármelyik cég. Az MNB nyilvántartásában nem szerepel sem a König Bank Zrt., sem a Király Arany és Gyémánt Zálogház Kft. A jegybank első nekifutásra a magát legnagyobb privátbanknak nevező König Banknál vizsgálódott, mert annak alapítását az MNB előzetesen nem engedélyezte. Hozzátéve, hogy a társaság cégneve is – annak tevékenységi körét és választott cégformáját illetően – megtévesztő látszatot kelthet.

Az MNB végzett a König Banknál helyszíni ellenőrzést is, ennek során „észlelte, hogy a társaság belvárosi irodájában a vele tulajdonosi összefonódást mutató Király Zálogház is tevékenységet folytat". Ez mellesleg a cégiratokból is kiderült. Mindenesetre az MNB kiterjesztette a vizsgálatot a zálogház tevékenységére is. Ugyanakkor a helyszíni szemle bizonyosan nem volt hiábavaló. Már csak azért is, mert a bank és a zálogház is egy kelenföldi, Bocskai úti lakóház földszintjére van bejegyezve, ahol a kifüggesztett cégérek szerint cégjogi tanácsadó és egy műszaki bolt található.


A székhely a földszinten van


Csak növeli a furcsaságokat a cégek körül, hogy a König Banknak magasabb a tőkéje, mint az OTP-nek: az idén tavasszal ötmillió forint tőkével alapított König Banknál májusban 33 milliárd forint értékű tőkeemelést hajtottak végre, ezzel lenyomták a 28 milliárd forint tőkéjű OTP Bankot. A Király Arany és Gyémánt Zálogház esetében ehhez képest a 320 millió forintos tőke gyakorlatilag aprópénz. Mindezt két, a honi cégvilágban szinte ismeretlen szereplő hajtotta végre: Benke Jánosné cégtulajdonos és Berek Lada cégvezető. Nincs nyoma annak, hogy az orosz vagy ukrán származású Lada bármilyen tevékenységet végzett volna eddig magyarországi cégekben, Benke Jánosné nevéhez pedig kisebb cégek kapcsolódnak.

A szigetbecsei asszony két csúf véget ért társaságban volt tag: a lakcímére bejegyzett Havanna Kifőzde Bt.-ben kültagként tevékenykedett, a társaság felszámolási eljárás alá kerül, s 2010-ben szűnt meg. Nem ér sokkal szebb véget a Benet System Kft. sem, ahol Benke már tag volt, a Kft. kényszertörléssel szűnt meg. Ebből természetesen semmilyen komoly következtetést nem lehet levonni, hacsak azt nem, hogy az asszony próbálkozott, de végül nem sikerült életben tartania kisvállalkozásait.

Benke ugyanakkor nemcsak pénzügyi területen aktív mostanában: 2014-ben alapította meg a Központi Cukor Nonprofit Zrt., amely ugyan árbevételt még nem ért el, de öt alkalmazottja már van. Mindezeken túl változatlanul nagy kérdés, honnan jött a bank és zálogház alapításának ötlete, s még inkább: honnan volt 33 milliárdja a tőkeemelésre.