Volt két Mad Max-vagon, az annyi mint 9,5 millió forint

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Szó szerint az utolsó szögig igyekszik elszámolni a Belügyminisztérium a déli határra felhúzott kerítés költségeivel, de nem biztos, hogy a most nyilvánosságra hozott táblázatokban minden benne van. A büntetés-végrehajtás cégeinek mindenesetre örömünnep lehet a határzár, igaz, ebből a fogvatartottak keveset látnak.


Részletes elszámolást hozott nyilvánosságra a Belügyminisztérium a szerb és horvát határra felhúzott „határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár” (IBH), vagyis a kerítés költségeiről. A szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére adott válaszból ugyanakkor nem derül ki egyértelműen, hogy három szakaszban összesen mennyibe került a kerítés.

Összes felmerülő költségként 10,1 milliárd forintot tüntet fel az igen hosszú táblázat, de nem egyértelmű, hogy ebben benne van-e a kerítésépítés mind a három szakasza és az összes felmerülő költség (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Népszabadságnak adott interjúban 40 milliárd forintos költségről beszélt, és nem cáfolta, hogy még 20 milliárdot is elkölthetnek). Az sem egyértelmű teljesen, hogy mi az, amit csak terveztek, és mi az, amit valóban ki is fizettek, de a tízmilliárdos büdzséből mindenesetre hat kifizetését már jóváhagyták; „további felmerülő forrásigény” címén, 10 százaléknyi tartalékkerettel 4,7 milliárdot tüntettek fel.

A munkák java részét a büntetés-végrehajtás, illetve annak cégei végezték, és a felmerülő költségek közt is sokszor felbukkan a bv-dolgozók túlórája, illetve a munkát végző rabok fizetése – ez utóbbi azért nem túl nagy összeg. Érdemes ugyanakkor átlapozni a táblázatokat, mert érdekes dolgokra bukkanhatunk. Megtudhatjuk például, hogy a határzár emblematikus elemei, a két, NATO-dróttal felturbózott Mad Max-vagon – hivatalosan vasúti vonatkapuk – összesen 9,5 millió forintba kerültek.A legnagyobb tétel természetesen maga a NATO-drót, amelynek gyártására és vásárlására több tételben összesen 5,2 milliárd forintot költöttek vagy költenek a közeljövőben. A biztonság kedvéért fel is halmoznak belőle: a listában szerepel „50 km NATO-drót gyártása készletre” 14 millió forintért. Arra is készülnek, ha a migránsok megrongálnák a kerítést: négy „IBH-javítócsoport áll fel”, ezek költségét év végéig 60 millió forintra becsülik.

További érdekes tételek a listából:

  • 350 db lakat – 1 255 713 Ft
  • 10 db TOI-TOI vécé (egy hónapra) – 165 100 Ft
  • 100 db láthatósági mellény – 240 030 Ft
  • huzalfeszítők+fogók – 1 745 285 Ft
  • 1 950 db figyelmeztető tábla – 14 660 880 Ft
  • szervizautó a Legjobbkocsma.hu Kft.-től – 5 588 000 Ft