Volt katona szivárogtatta ki az orosz hekkelésről szóló elemzést

Fotó: AFP / SOEREN STACHE / AFP / SOEREN STACHE

-

A héten kezdődik a per, akár tíz évre is elítélhetik.


Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a 25 éves georgiai nő ellen, aki titkosított dokumentumokat szivárogtatott ki a The Intercept portálnak. Reality Leigh Winner az NSA-nek dolgozó georgiai vállalat szerződéses munkatársa volt, s hozzáférhetett az NSA titkosított dokumentumaihoz is.

A vád szerint a kicsempészett dokumentumok alapján írta meg a The Intercept, hogy az orosz katonai hírszerzés, a GRU 2016-ban állítólag támadássorozatot indított az amerikai választási berendezések szoftverei ellen. A kiszivárgott dokumentumban arról nem írtak, hogy a hackertámadásnak volt-e hatása a választási eredményekre.

Winner – aki hat évet szolgált a fegyveres erőknél és jól beszéli a farszi és pastu nyelvet –, elismerte, hogy szándékosan szivárogtatta ki a dokumentumot. Kiderült az is, hogy összesen hatan másolták ki folyamatosan a titkosított anyagokat, ám csak Winner állt kapcsolatban a portállal.

A The Intercept május végén bejelentkezett az NSA-nél, hogy további információkat kérjen az orosz szálak vizsgálatairól. A lap kommunikációs vezetője szerint valaki névtelenül juttatta el hozzájuk a hírszerzési adatokat.

Rod Rosenstein igazságügyiminiszter-helyettes szerint a "titkosított anyagok engedély nélküli kiadása fenyegetést jelent nemzetbiztonságunkra és aláássa a közvélemény kormányzatba vetett hitét. Azok azonban, akikre titkos dokumentumokat bíznak és esküvel ígéretet is tesznek ezek megőrzésére, esküjük megszegéséért felelősséggel tartoznak".

Winnerre akár tíz évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak. Tárgyalása csütörtökön kezdődik a georgiai Augustában.

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója és szerkesztője Winner támogatására szólította fel a közvéleményt. Megítélése szerint Reality Leigh Winnert azért vádolják, mert "volt bátorsága segíteni a valóság megismerésében".