Volt idegenlégiós bűnszövetkezetét számolta fel a NAV

-

A vagyonvédelmi cég elleni akcióban 110 nyomozó 35 helyen tartott házkutatást.


Több mint 600 millió forint kárt okozott a költségvetésnek az az őrző-védő cég, amelynek vezetőit őrizetbe vették a NAV nyomozói Siófokon. A bűnszövetséget egy korábbi idegenlégiós irányította, egyik társát három elfogatóparancs alapján körözték. A balatonszárszói férfi irányításával működő, vagyonvédelmi feladatokat ellátó bűnszövetség a valóságban nem működő cégek beiktatásával, valótlan számlázással 150 millió forint áfát csalt el, míg a dolgozók után 470 millió forint összegű járulékot nem fizetett be - mondta Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

Az akcióban 110 pénzügyi nyomozó több megyében, 35 helyszínen tartott házkutatást. A Veszprém megyei adórevizorok az alkalmazottak bejelentését ellenőrizték. A céghálózatot működtető volt idegenlégióst a NAV Merkúr bevetési egysége fogta el; egyik, álnevet használó társát három elfogatóparancs alapján körözték, elfogása után megkezdte korábban kiszabott börtönbüntetésének letöltését.

Az okozott kár megtérülésére 306 millió forint összegben zárolták az elkövetők vagyonát: gépkocsikat, ingatlanokat, készpénzt és követeléseket. A pénzügyi nyomozók múlt csütörtökön 11 gyanúsítottat és 15 tanút hallgattak ki.

A bűnszövetség irányítóját a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az ügyben a NAV Közép-dunántúli bűnügyi igazgatósága nyomoz bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt, az elkövetők akár 10 év szabadságvesztést is kaphatnak.