Volt egyáltalán valaki Garancsin kívül, akinek jó hete volt?

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Simicska Lajos a hét egyik vesztese, de rossz napjaik voltak a természetvédőknek és a boltosoknak is. Rászáll a NAV az Uberre, a kormány az energiaital-fogyasztásra. Az EBRD is árgus szemekkel figyeli, mi lesz a magyar bankrendszerrel a Quaestor-törvény után, a jegybank 16 pénzintézetet büntetett. Ez történt a héten a gazdaságban.


A héten újabb részletek szivárogtak ki a Quaestor-sztoriról. Tarsoly Csaba öt órán keresztül beszélt a nyomozóknak (a vallomását kamerával rögzítették), a Quaestor-csoporthoz tartozó Quaestor Bank élére új vezetők érkeztek (mégpedig az állami szférát is megjárt szakemberek), a Quaestor Alapkezelőről pedig kiderült, hogy van néhány titokzatos nap, amellyel nem tud elszámolni. Ezzel a céggel ugyan elvileg nincs semmi baj, az alapkezelő a botrányoktól távolabb működött, és befektetési jegyek formájában meg is van az általa kezelt 4 milliárd forint, csak éppen nem lehet most hozzáférni, és a jegyek forgalmazásának felfüggesztésénél szabálytalanságok történtek. Emiatt most a Magyar Nemzeti Bank is vizsgálódik. Ezzel párhuzamosan kiderült, hogy az EBRD sem nézi jó szemmel, ami Quaestor-ügyben történik: nevezetesen, hogy a brókerügy miatt újabb terhek nehezedhetnek a magyar bankrendszerre.

Háborognak a polgármesterek is, akiket azért állított pellengérre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, mert a csődbe ment brókercégek valamelyikénél tartották az önkormányzat pénzét. Egyikük, Almásfüzitő polgármestere a VS.hu-nak azt mondta: hányingere van, és vérlázító, hogy a kormány brókerező önkormányzatokról beszél. 24 olyan önkormányzat van, amely pénzt tartott a Hungária Értékpapír Zrt-nél, a Buda-Cashnél vagy a Quaestornál – összesen 10,8 milliárd forintot bíztak a brókerekre ezek a települések. Most azt várják, hogy a felszámoló végezzen a munkájával, miközben az Állami Számvevőszék és a Belügyminisztérium is vizsgálódik az ügyben.

Elkeseredettek a karcagiak is, a rendőrség még mindig nem találja Dobrai Sándorné Marcsikát, a karcagi Kun-Mediátor Kft. vezetőjét. Állítólag Mexikóban látták. Férjét viszont megtalálták, a férfi azt mondta a TV2 stábjának, fogalma sem volt felesége pénzügyi dolgairól. A napokban mindenesetre több károsult is vérdíjat tűzött ki Marcsika fejére, több mint 400-an pedig feljelentést tettek az ügyben.

Csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank is feljelentett 16 bankot, mert azt vélelmezi, hogy a forinthiteleknél és az igazi devizahiteleknél is lehettek tisztességtelen kamatemelések.


Mozgások a reklámpiacon

A héten folytatódott az egykori és újdonsült kormányközeli üzletemberek közötti erő-átrendeződés: Garancsi István újonnan felvásárolt reklámcége, az ESMA gyakorlatilag minden közterületi hirdetési pénzből leszakíthatja a részét, ha bejönnek a tervei. Üzlettársa, Gátai Péter arról beszélt lapunknak, miként próbálják visszaszerezni korábban elvesztett reklámfelületeiket. Garancsi neve szóba került a héten annak kapcsán is, hogy egy új kormányrendelet szerint 11 milliárd forintot szánnak a székesfehérvári sóstói stadionra, amely a Garancsi tulajdonában lévő Videotoné futballklubé. 3,85 milliárdból pedig a stadion környezete újulhat meg.

Simicska Lajosnak nem volt ilyen jó hete: megint elbukott egy tendert, ezúttal egy másfél milliárdosat, de a Közgép február óta nem nyert egyetlen közbeszerzést sem. Simicska szóba került az Echo TV-ben is. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés, ha 30 év barátság után leügynöközik az embert, Orbán Viktor azt felelte: van ennél jobb érzés is, és nem is lehet túllépni rajta, de neki az ilyen típusú ügyek személyes vonatkozásait le kell választania az ország ügyeiről.


Akcióban a parlament

Vesztesnek érzik magukat a természetvédők is: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amiért a parlament kedden elfogadta az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást. Ez azt jelenti, hogy mostantól a védett természeti területek is a földalapnál landolnak. Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János is nemmel szavazott, az LMP transzparensekkel tiltakozott, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig úgy reagált, szerinte csak nyilvántartási változás történt.A képviselők megszavazták azt is, hogy a világörökségi területeken lévő boltok is zárva lesznek vasárnap, a többi napon viszont az eddigi 6 óra helyett már fél 5-kor kinyithatnak. Közben a balatoni települések után Velence is felmentést kér a zárva tartás alól – tudta meg a Népszabadság. A kormány a vízparti települések polgármestereinek még nem válaszolt, a héten azzal voltak elfoglalva, hogyan korlátozhatnák az energiaital-fogyasztást, és hogyan vághatnak vissza a taxisokat kiakasztó Ubernek.

A civilek nagyon készülnek a jövő évi költségvetés tervezetének átfésülésére. A Költségvetési Felelősség Intézet irányításával 17 civil szervezet arra vár választ, hogy lesz-e elég pénz az óvodások és bölcsődések ingyenes étkeztetésére; tartalmazza-e a jövő évi költségvetés a paksi bővítésre felvett orosz hitel költségeit; illetve, hogy jut-e más egyetemre is annyi, mint a közszolgálatira.

Más közgazdászok Orbán bevándorlásellenes politikáját szedték szét. Szerintük néhány évtizeden belül a nyugdíjak kerülnek veszélybe, ha Magyarország nem ösztönzi a bevándorlást.

Közben az egyik osztrák kereskedelmi bank, a Raiffeisen bejelentette, hogy majdnem minden második fiókját bezárja, mert a jövőben a vállalati ügyfelekre és az elektronikus csatornákra koncentrál; a Szentkirályi olasz-magyar családi cég lett, kijöttek a friss munkanélküliségi adatok, és drágább lett a telefonálás és a tankolás is.