Volt egy kis incidens a koreai határon

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE

-

Dél-Korea tüzérségi sorozatokkal válaszolt egy hangszóróit célzó északi lövésre.


A dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatok tucatjaival válaszolt arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában. A szöuli védelmi minisztérium szerint Észak-Korea egyelőre nem reagált a délről leadott tüzérségi sorozatokra.

Dél-Korea műszerei rögzítették a helyi idő szerint hajnali 4 óra előtt kilőtt feltételezett észak-koreai lövedék röppályáját, a lövés azonban nem okozott kárt a hangosbeszélőkben, és sebesülést sem okozott.

Az északi lövedék Szöultól mintegy 60 kilométerre északra csapódott be, a tűzszüneti vonal nyugati szakaszán. A környező térség lakosságát evakuálták a Yonhap hírügynökség szerint, a dél-koreai elnöki hivatal pedig rendkívüli ülésre hívta össze az ország nemzetbiztonsági tanácsát.

A Szöul és Phenjan közötti feszültség azután izzott fel ismét, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben múlt héten felrobbant egy akna, amely súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást.

Észak-Korea tagadta, hogy az ő emberei telepítették volna az övezetbe az aknát. A hadsereg múlt szombati nyilatkozata szerint a dél-koreai hangszórók bekapcsolása hadüzenettel ér fel, és ha az adást nem állítják le azonnal, akkor „teljes erejű katonai akciót indítanak, hogy felrobbantsák az Észak elleni pszichológiai hadviselés minden eszközét” a frontvonalon.