Volt, amikor a vendég a lepedőre élvezett

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Beliczay László

-

Ápolatlan, bizalmaskodó vendégek, olykor molesztálásba átcsapó közeledési kísérletek, 12 nap kemény munka egyhuzamban. A gyógymasszőrök sanyarú élete.


Szilviát már a gimnáziumban dicsérték azért, hogy „milyen jó keze van”, ezután kezdett el érdeklődni a masszázs iránt. Az érettségit követően már nem is volt számára kérdés, hogy megszerzi a képesítést, hiszen eleve olyan szakmát szeretett volna, ahol emberekkel tud foglalkozni.

„Főiskolát vagy egyetemet nem tudtam választani, de erről hallottam, érdekelt, és ha már úgyis ingyen volt a tanfolyam, miért is ne próbáltam volna ki” – meséli Réka, hogyan esett a választása a gyógymasszőri szakmára.


A fiúk hamar lemorzsolódnak

A tanáraik már a gyakorlati órákon próbálták felkészíteni a lányokat arra, mik várhatnak rájuk munkájuk során. „Volt, amikor feltették a kérdést: hogy reagálnék, ha a vendég egyszer csak levetné magáról a törölközőt, vagy ha intim, bizalmaskodó kérdést tenne fel” – emlékezik vissza Réka, aki szerint az oktatók igyekeztek használható, praktikus tanácsokkal ellátni őket ezekre az esetekre, mégis teljesen más élesben találkozni egy ilyen helyzettel.

Fiúk eleve nagyon kevesen voltak a képzésen, és a tapasztalatok szerint ők a bizonyítvány megszerzése után is sokkal nehezebben tudnak elhelyezkedni gyógymasszőrként, így sokan inkább megszerzik hozzá a sportmasszőri képzést is, vagy teljesen máshol keresnek munkát.


Nehéz fizikai munka a masszázs (képünk illusztráció)


Így abban a XIII. kerületi szalonban is csak lányok voltak, ahol Réka és Szilvia elhelyezkedett. Persze ez már nem az első hely volt, ahová elküldték az életrajzukat, és ekkorra már szerezhettek némi tapasztalatot arról, hogy sokan – még a masszázsszalonok tulajdonosai közül is – elég tágan értelmezik a gyógymasszőr fogalmát. „Volt olyan, hogy felhívtak, és megkérdezték, hogy jó, persze, gyógymasszőrt keresnek, de adott esetben mást is vállalnék-e. Vagy tagadták ugyan, hogy erotikus munkáról lenne szó, de ragaszkodtak az egész alakos képhez” – mondja Réka. „Nekem a legdurvább az volt, amikor egyszer azt mondták, nagyon jól nézel ki, nem is fontos, hogy tudsz-e masszírozni” – teszi hozzá Szilvia. Mint mondták, a „napi bevétel alapján megállapított fizetés” kitétel is már elég gyanús az ajánlatokban.

Az persze már az első szerződés megkötése után hamar világossá vált, hogy egy ilyen helyen nem csak az izmok lazák, de sokszor a masszőrökre vonatkozó munkaidő, a juttatások, a munkaköri leírás is. „Természetesen négy órára voltunk bejelentve. Ehhez képest volt olyan hónap, amikor 120 óra masszázs is összejött. És ennyi időt csak masszíroztunk, a két vendég közötti időszakot, amikor le kellett cserélni az ágyneműt, a törölközőket, természetesen senki nem számolta el nekünk” – panaszkodik Szilvia.


Bepróbálkoztak

Így persze könnyen összejött egy hétnapos munkahét is, de a hat nap általánosnak számított. Réka egy alkalommal 12 napot dolgozott egyfolytában, utána egy pihenőnapot kapott. Ráadásul a lányok a masszázs után recepciósokká avanzsáltak, nekik kellett a fizetést intézni, a nap végén pedig ők takarították ki az egész szalont. Mindezt nettó 100 ezer forintért. Plusz borravaló, de abból azért nem sok jött össze. „Hát nyugdíjunk nem lesz, azt tudjuk, de legalább bánjanak velünk normálisan, ha dolgozunk” – jegyzi meg Réka. A körülmények miatt persze a fluktuáció sem alacsony ebben a szakmában, a lányok gyakran csak néhány hónapot töltöttek egy helyen.


Van, aki nem bír magával


A munka másik hátulütője az időről időre előforduló „bepróbálkozások” a vendégek részéről. Van, aki csak szóban utalt rá, hogy „el tudna képzelni más szolgáltatást is”, más úgy próbált közeledni, hogy megfogta a lányok kezét, vagy esetleg megpróbálta megérinteni a combjukat. „Egyszer nekem egy vendég határozottan elkapta a csuklóm, és elkezdte az öle felé húzni a kezem” – meséli Réka. „Nekem is szorították meg a kezem, volt, hogy egyszerűen visszaszorítottam, és már ebből értett az illető, de előfordult, hogy ez nem nem volt elég, annak határozottan szólni kellett, hogy most, ebben a pillanatban hagyom itt, ha nem fejezi be” – mondja Szilvia.

Ennél nehezebben kezelte egyik kolléganőjük, amikor a vendég egyszer csak a lepedőre élvezett masszázs közben. Az pedig, mint mondják, rendszeresen előfordul, hogy egy férfivendégnek erekciója van. „Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor most rólunk fantáziál, egy intenzív masszázs közben spontán is előfordulhat. Van, aki láthatóan zavarba jön, van, akit egyáltalán nem foglalkoztat, mi is igyekszünk nem tudomást venni róla” – mondja Szilvia. „Azzal persze már nehezebb mit kezdeni, ha egyszer csak azt veszem észre, hogy folyamatosan a mellem vagy a fenekem nézi a tükörből. Nem nagyon mondhatok rá bármit is, hiszen a vendég elvileg nem csinál semmit, de mégis nagyon kellemetlen érzés tud lenni.” Mint mondják, a szalon főnöke legalább ezen a téren teljesen korrekt, és már az elején azt mondta a lányoknak: ha bármilyen közeledést tapasztalnak, nyugodtan egy szó nélkül jöjjenek ki a szobából, nem számít az sem, ha fizetés nélkül távozik a kedves vendég.


Masszázs giroszszagban

Mások „csak” randira akarják elhívni őket, vagy az iránt érdeklődtek, hogy van-e barátjuk. És olyan vendég is akad szép számmal, aki azt hiszi, a masszázs mellé lelki tanácsadás is jár. „Sokan vannak, akik lelki szemetesládának használnak minket, és mondjuk egy egyórás masszázs közben részletesen elmesélik, hogy éppen romokban van a házasságuk, nincs kedvük hazamenni a családjukhoz, félrelépnek és hasonlók” – mondja Réka. Szilvia egyik legfárasztóbb esete az volt, amikor egy női vendége egy órán keresztül győzködte saját politikai nézeteiről, és mindenáron a masszőrlány pártpreferenciáit szerette volna megtudni.

Aztán ott vannak még az ápolatlan vendégek, akiknek természetesen nem szabad szólni, legfeljebb nagyon diszkréten megjegyezni, hogy ha gondolja, le is tusolhat egy teljes testmasszázs előtt. De ha úgy dönt, hogy nem él a lehetőséggel, nincs mit tenni. „Legfeljebb annyit csinálhatunk, hogy ha mondjuk fekete a kosztól a lába, és úgy akar talpmasszázst, akkor azt egy törlőkendővel előtte letörölhetem” – kesereg Réka. Szilvia azt meséli, volt olyan vendége, aki „szinte biztosan egy kebabosnál dolgozott, mielőtt gyúratni jött, mert olyan átható giroszszaga volt, hogy le sem tagadhatta volna”.

Persze vannak kellemes tapasztalatok is, sok vendéggel kifejezetten érdekes beszélgetéseket lehetett folytatni. „Őket már előre várjuk, és előre örülök, ha látom, hogy másnapra szerepelnek a beosztásomban” – mondja Szilvia. Szerencsére azért a normális vendégek vannak többségben.