Volt, ahol két nap alatt kétszer annyi eső esett, mint a havi átlag

Forrás: MGM

-

Elég rosszul jártak például Bátaapátiban élők is. A hőmérséklet is az átlagos alatt volt.


Több helyen a havi átlagnál is több eső esett a hétvégén, a Tolna megyei Bátaapátiban például két nap alatt kétszer annyi eső esett, mint az országos havi átlag – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elmúlt hétvégére sokfelé jelentős esőzéseket jelzett előre a meteorológiai szolgálat. Vasárnapra az ország nagy részére elsőfokú, több déli megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a jelentős mennyiségű csapadék veszélye miatt.

Hétfő délelőtt azt írták: a hétvége időjárását alakító mediterrán ciklon országos esőt okozott. Az elmúlt két napban több helyen – köztük a Dél-Dunántúlon, a Balaton környékén, Bács-Kiskun és Csongrád megye egyes pontjain – az átlagot megközelítő, vagy azt meghaladó mennyiség esett. Az októberi országos átlagos csapadékmennyiség 40 milliméter körül van.

A csapadékhullás súlypontja a Dél-Dunántúlon volt, a legtöbb csapadékmennyiséget (82 milliméter) a Tolna megyében fekvő Bátaapátiban mérték.

Kitértek arra is, hogy a Kékestetőn vasárnap este az esőt átmenetileg havas eső váltotta fel, de hóréteg nem alakult ki. Sokfelé fújt erős, helyenként viharos szél, a hőmérséklet csúcsértéke jelentősen – a Nyugat-Dunántúlon több mint 10 Celsius-fokkal – alacsonyabb volt a sokévi átlagnál.

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint a sok esőt hozó ciklon elhagyja térségünket, ugyanakkor átmeneti szünet után kedden délután délnyugat felől újabb mediterrán ciklon érkezik. Kedden napközben csak egy-egy helyen lehet eső, illetve szitálás, majd késő délutántól nyugat felől ismét egyre többfelé ered el az eső. A legalacsonyabb hőmérséklet kedden 1-6, a legmagasabb 9-15 fok között várható.