Volkswagen: ennyi kártérítést kell fizetni az amerikai vásárlóknak

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Az autóipar történetének legnagyobb kártérítéséről döntött a bíróság.


Nyolc hónappal a botrány kirobbanása után a bíróság a bíróság véglegesen jóváhagyta a Volkswagen által fizetett kártérítést összegét. A vállalatnak 14,7 milliárd dollárt kell fizetnie. Charles Breyer szövetségi bíró szerint az összeg "korrekt, megfelelő és ésszerű". A német cégnek azokat a vásárlókat kell kártalanítania, akiket becsapott, mert olyan szoftvert szerelt az autókba, amelyek meghamisították a gépjárművek károsanyag-kibocsátásának mérőszámait, s így abba a hitbe ringatta a vásárlókat, hogy környezetkímélő autókat vesznek.

A Volkswagen elismerte a csalást, és kész volt orvosolni a hibákat. Nyáron, 10 ügyvéd meghallgatása után, előzetes megállapodás született arról, hogy vagy visszavásárolja, vagy megjavítja a hibás autókat, kártérítést fizet a becsapott vevőknek és további 27 milliárd dollárt befizet az amerikai környezetvédelmi hatóságnak is. Az autóipar történetében ez a valaha volt legnagyobb civil kártérítési megállapodás.

A Volkswagen szóvivője szerint a károsultaknak 10 napon belül meg kell kapniuk az összeget, illetve meg kell kezdeni az autók visszavételét. Az első tranzakciókra november közepén kerül sor. Az autótulajdonosok 2018. szeptember 1-ig jelezhetik kárigényüket.