Vízum nélkül jöhetnek az ukrán turisták

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Hivatalosan nem vállalhatnak munkát az Unióban.


Vasárnap nulla órától az ukrán állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az EU-ba biometrikus útlevéllel. Az ukránok félévenként 90 napot tartózkodhatnak az uniós országokban turisztikai vagy üzleti céllal, valamint családi okokból. A kivételt az Egyesült Királyság és Írország jelenti. A vízummentesség jelentősen megkönnyíti és olcsóbbá is teszi a külföldi utazásokat.

A határátlépéskor az utasnak azonban rendelkeznie kell olyan papírokkal, amelyek jelzik utazásának célját. Ha a határőrök kérik, akkor igazolnia kell, hogy van szálláshelye vagy rendelkezik szállodafoglalással, fel kell mutatnia a visszaútra szóló jegyet, egészségügyi biztosítását és meghatározott pénzösszeget. Ez országonként változó összeg, Magyarország esetében a legkisebb, 35 euró.

A vízummentesség nem teszi lehetővé a szabad munkavállalást, lakhatást, tanulmányok folytatását, leszámítva az engedélyezett tartózkodási időn belüli részképzéseket. Ám a szabad utazás lehetőséget ad álláskeresésre, és ha valaki talál megfelelő munkát, akkor munkavállalói vízumot szerezve visszatérhet az EU-ba.

Sok ukrán készül élni a vízummentes utazás lehetőségével, és az utóbbi hónapokban sorok kígyóztak a biometrikus útleveleket készítő irodák előtt. Arszen Avakov belügyminiszter szerint a múlt héten naponta több mint 20 ezer ilyen okmányt adtak ki.

Kárpátalján az ukrán határőrség illetékesei mintegy 30 százalékos forgalomnövekedéssel számolnak. A négy uniós tagállammal határos ukrajnai megyében azonban mindössze 12 határátkelőhely található. Hennagyij Moszkal kormányzó szerint még további 19-re lenne szükség a zavartalan forgalom biztosításához.