Vízum nélkül is repülhetnek Budapestről a menekültek a Ryanairrel

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Az ír diszkont légitársaság azt jelentette be, hogy október 12-től a görögországi Kósz szigetéről, valamint a montenegrói Podgoricából, Pozsonyból és Budapestről induló járataira anélkül felengedi majd az utasokat, hogy megvizsgálná, joguk van-e az EU-n belüli utazáshoz.


A "RyanFair" pultoknál azok az Európai Unión kívüli országból származó utasok jelentkezhetnek, "akikre vonatkozik az európai menedékjog", és akik olyan dokumentumot tudnak bemutatni, amely szerint jó eséllyel menedékjogot kapnak a célországban, közölte a légitársaság, ám azt egyelőre nem tudni, hogy milyen dokumentumokról van szó.

A járatok Kószról Frankfurtba, Rómába, Bolognába és Milánóba, Podgoricából Brüsszelbe, Pozsonyból Brüsszelbe, Párizsba, Berlinbe Rómába, Milánóba, Madridba és Barcelonába, Budapestről pedig Brüsszelbe, Koppenhágába, Milánóba és Rómába indulnak majd.

A schengeni megállapodásnak része az a szabály, hogy a légitársaságok érvényes vízum nélkül nem szállíthatnak utasokat. Ha ezt megszegik, minden esetben legalább 3 ezer eurós (mintegy 1 millió forint) pénzbírságot kaphatnak.

Kenny Jacobs, a Ryanair marketingigazgatója a büntetéssel kapcsolatban szerdán azt mondta, hogy a légitársaság "büszkén" fogja vállalni ennek a szabályszegésnek a költségét.