Vizsgáljuk meg higgadtan a Star Wars VII. újdonságait!

Forrás: Dark Horse Comics

-

Mióta bemutatták a Star Wars: Az ébredő Erő legutolsó hosszú előzetesét, a rajongók azt találgatják, miért nem szerepel benne Luke Skywalker. Ráadásul – uram, irgalmazz! – a hivatalos plakáton sincs rajta. Talán gonosz lesz? Ez még a keresztvasas fénykardnál és a fekete rohamosztagosnál is durvább lenne. Megmondjuk, miért lehet alapja ezeknek a feltételezéseknek, és azt is, miért nem érdemes kiakadni a látszólag újszerűnek vagy a Csillagok háborúja szellemiségétől idegennek tűnő húzásokon.


2014. április 25-e fekete nap minden Star Wars-rajongó életében. Miután a Disney megvette a Lucasfilmet, és eldőlt, hogy új filmek fognak készülni, a franchise tulajdonosai ezen a napon közölték: a továbbiakban csak a hivatalos Star Wars-kánon töredékét, a mozifilmek és a Klónháborúk című animációs sorozat eseményeit tekintik megtörténtnek. Mintha az a számolatlan könyv, képregény és videojáték nem is létezne!


Star Wars: Klónháborúk


Aki akarja, nyilván a továbbiakban is megismerheti ezeket a sztorikat – mi is írtunk néhányról az év elején indult Star Wars képregénysorozat apropóján. De azért egy kicsit fájdalmas, hogy a Star Wars-univerzum új helytartói úgy tesznek, mintha a grandiózus Thrawn-eposz, a messzi-messzi galaxis régmúltjába kalauzoló Régi Köztársaság Lovagjai vagy mondjuk a hibátlan Han Solo-trilógia nem is léteznének.

De ne keseredjünk el, ugyanis Az ébredő Erő eddig nyilvánosságra került részleteiből egyértelmű, az alkotók igenis sok mindent megtartottak a hivatalos kánonból kizárt történetekből. Pontosan azokra a dolgokra gondolunk, amelyek felcsigázták, begerjesztették, felháborították és kiakasztották a rajongókat. Nincs új a Tatooine kettős napja alatt: a keresztvasas lézerkard, a fekete rohamosztagos és igen, a Gonosz Luke Skywalker egyaránt felbukkantak már abban a párhuzamos univerzumban, amelynek létezéséről a Disney urai immár nem vesznek tudomást.


Miért nincs rajta Luke a plakáton?


Nem Kylo Ren találta fel a keresztvasas fénykardot

Elsőként az új főgonosz, az Adam Driver által játszott Kylo Ren fegyvere borította ki a rajongókat. A keresztvasas fénykard azonnal mémmé vált, és százával jöttek a viccesnek szánt képek, ilyesmik:Nem kellett volna úgy meglepődni. A helyzet az, hogy a klónháborúk időszakát és a Köztársaság végnapjait bemutató Star Wars: Republic című képregénysorozatban már láthattunk ilyen fénykardot, ahogy erre a világ legjobb honlapja, a Wookiepedia is felhívja a figyelmet. Egészen pontosan a 61. számban, amelyben Bail Organa szenátor – Leia későbbi nevelőapja – hajóját űrkalózok támadják meg.


Keresztvasas fénykard a Star Wars: Republicban


Igaz, hogy a Disney-nél lenullázták a korábbi kontinuitást, de azért csak beletettek egy ehhez hasonló, bár nem pontosan ugyanilyen fénykardot az új filmbe. Véletlen? Aligha.


Simán szolgálhatnak fekete rohamosztagosok a Birodalom seregében

A Star Wars-univerzum körüli rajongói diskurzusban szerencsére ritkán üti fel a fejét a rasszizmus, de nemrég sajnos épp ez történt egy másik új karakter, Finn miatt. Az őt alakító John Boyega ugyanis afroamerikai, és ez egyszerűen nem áll össze egy csomó embernek, például Az ébredő Erőt Finn miatt bojkottáló twitterezőknek vagy a magyar média befolyásos, ám társadalmilag kevéssé érzékeny figurájának, Sebestyén Balázsnak, aki „tájidegennek” nevezte a fekete rohamosztagost.


star wars finn

Finn (John Boyega) a Star Wars: Az ébredő Erőben


Persze vannak, akik Balázsnál cseppet tudományosabban közelítik meg a kérdést, és azt mondják, hogy a rohamosztagosok, ugye, Jango Fett klónjai, akkor mit keres a sisak alatt egy fekete? Tekintsünk el attól a mellékes körülménytől, hogy Jango Fett sem kimondottan kaukázusi típus (az őt alakító Temuera Morrisonnak maori felmenői vannak), és koncentráljunk a Star Wars-univerzum történelmére.

Igaz, hogy Palpatine kancellár Új Rendje, majd a születő Birodalom hadserege eleinte klónharcosokból állt, azonban több történetből is kiderült, hogy Palpatine sosem szívelte igazán a klónokat. Először is attól tartott, hogy ellenségei tudomást szerezhetnek a kaminói klóntechnológia részleteiről – a 12 évvel a yavini csata előtt kitört kaminói lázadás fényében nem alaptalanul. A császárt az is zavarta, hogy egyetlen férfi génkészletéből származnak serege tagjai, ezt a gyengeség jeleként értékelte.


attack of the clones

Jango Fett klónjai A klónok támadásában


Ezért egy ideig másokat is klónozott, majd lehetővé tette, hogy bárki belépjen a rohamosztagosok kötelékébe, legalábbis az emberférfiak közül. Palpatine ugyanis néhány twitterezőhöz hasonlóan szintén megveszekedett rasszista volt, és utálta a galaxis minden faját az embereken kívül. Persze így egy csomó kétes elem is felvételizhetett rohamosztagosnak, például a fiatal Han Solo. Első találkozásuk alkalmával nem véletlenül kérdezte Leia hercegnő malíciózusan Luke-ot arról, hogy már törpéket is felvesznek-e rohamosztagosnak.Amikor Luke átállt a sötét oldalra

A legújabb rajongói elméletek szerint Luke talán azért nem szerepel a trailerben és a plakátokon, mert átállt a sötét oldalra. A kérdést már J. J. Abrams rendezőnek is nekiszegezték, aki természetesen kitérő választ adott. Félve merjük leírni, de Luke is volt már gonosz. Méghozzá A Jedi visszatér után röviddel, amikor fejébe vette, hogy alaposan ki kell fürkésznie az Erő titkait, és meg akarta ismerni a sithek tudását is. Közben kiderült, hogy Palpatine klónoztatta magát – naná, ha már létezett a technológia, pont önmagát ne akarta volna halhatatlanná tenni ez az önimádó rohadék?

Luke veszélyesen közel került a sötét oldalhoz, egy időre valósággal megbabonázta őt a fiatal testben újjáéledt császár. Ez a Sötét Birodalom című, magyarul is megjelent képregényben történt, amelynek végén Leia saját Erejére és a testvére felé áradó szeretetre volt szükség, hogy Luke kiléphessen a sötét oldal bűvköréből. A sokadik klóntestébe átköltözött császár ezután is megkeserítette hőseink életét, de végül Han Solo hátba lőtte.


star wars dark empire

Luke térdre ereszkedik Palpatine császár előtt


Ha visszaemlékszünk erre a történetre, rögtön nem tűnik légből kapott ötletnek, hogy az új filmben Luke esetleg gonosz lehet. Akár csak azért, mert itt is el akar mélyülni az Erő rejtelmeiben, és emiatt még Kylo Rennel is hajlandó szóba állni.

De kombinálhatnak bármennyit a rajongók, annyi a felforgatott és újraírt Star Wars-kánonban is biztosra vehető, hogy Luke Skywalker végül visszatér az Erő világos oldalára, és elfoglalja az őt megillető helyet a legnagyobb jedimesterek panteonjában.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!