Vizsgálják, eltitkolt-e egymillió eurót az izraeli kormányfő

Fotó: MTI/EPA/Laurent Gillieron / MTI/EPA/Laurent Gillieron

-

Az állítólagos adományozó neve szerepel az adakozók között. Netenjahu szerint azért, mert nem adományozott semmi.


Vizsgálatot indított az izraeli ügyészség az állítólag Benjámin Netanjahu kormányfőnek adott külföldi adomány miatt. Egy párizsi törvényszéken ugyanis Arnaud Mimran francia milliárdos azt vallotta, hogy 2009-ben egymillió euróval támogatta Netanjahu választási kampányát. Mimrant a franciák azzal vádolják, hogy társaival áfacsalást követett el, és 282 millió euróval rövidítette meg a francia pénzügyminisztériumot.

A Netanjahunak adott pénzről a franciáknak bizonyítékaik vannak, de az izraeli kormányfő tagadta, hogy pénzt kapott volna. Izraelben 2006 óta kötelező a pártadományokról beszámolni a számvevőszéknek, és a Háárec vizsgálata szerint Netanjahu nem jelentette az adomány átvételét. Az nem világos, hogy Mimran pontosan milyen kampányra adta volna a pénzt, de ha volt ilyen támogatás, akkor ezzel megsértették a törvényeket. Izraelben a parlamenti választások segítésére a jelöltek egy adományozótól legfeljebb 11 480 sékelt (mintegy 800 ezer forint), a párton belüli előválasztásra pedig legfeljebb 45 880 sékelt (mintegy 3,25 millió forint) fogadhatnak el. Az átvett adomány be nem jelentése is törvénybe ütközik és börtönbüntetéssel sújtható.

A miniszterelnöki hivatal szerint a kormányfő "nem kapott tiltott támogatást Mimrantól, és minden más állítás hazugság. Mimran hozzájárult a kétezres évek elején Benjámin Netanjahu közszerepléséhez, amikor ő még magánszemély volt és nem viselt politikai tisztséget. Mimran a médiában való megjelenését, Izrael Államért folytatott tájékoztató tevékenységét támogatta a törvényekkel összhangban." 2006 előtt a politikusoknak a párt belső ellenőrei számára kellett jelentést készíteniük a kézhez vett támogatásokról. A Likud jelenlegi ellenőrének nincsenek a birtokában 2013 előtti iratok, mert elődje azokat nem adta át neki.

Mimran neve szerepel Netanjahu 2002-es jegyzetfüzetében az adományozókat feltüntető listán, ahogy azt egy újságíró a 10-es tévécsatornán bemutatta. A kormányfő ügyvédje szerint Netanjahu azért írta be a nevét, mert felkérte, hogy támogassa, de végül Mimran nem adakozott. A Háárec és a francia Mediapart című újság korábbi közös oknyomozó cikkében azt írta, hogy Mimran kiváló kapcsolatokat ápolt az izraeli kormányfővel, nyaralásokat is finanszírozott a Netanjahu család számára az Alpokban és a francia Riviérán, valamint kölcsönadta párizsi lakását a politikusnak.