Vizsgálják a kormányt megfenyegető állítólagos Anonymous-videót

Forrás: Anonymous Ops/Youtube

-


Fenntartásokkal kezelik a támadást bejelentő videót – mondta a Népszabadságnak Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője. Az e-mailhez csatolt videóüzenetben a magát az Anonymous hackercsoport képviselőjeként bemutató ismeretlen „háborút hirdetett” a Fidesz és a kormány ellen, mert szerinte a kormány „diktatúrát épített ki”, rosszul bánt a kisebbségekkel, és a „déli határon épült kerítéssel kizárta a menekülteket”.

Bencsik Balázs közölte, már tudják, honnan küldték december 15-én a Daily News Hungarynek írt fenyegető levelet, erről azonban a rendőrségi nyomozás érdekében nem árult el részleteket. A Népszabadság kérdésére csak annyit mondott, hogy egy átlagosnak mondható titkosítással védett levélről van szó. A titkosítás foka megfelel az Anonymous gyakorlatának, de az adott módszert lényegében bárki megismerheti és alkalmazhatja.

A Népszabadság hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a fenyegetést, annak tartalmát és komolyságát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illetékes osztálya és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is vizsgálja. A lap úgy tudja, a titkos információgyűjtés és a nyomozás már az előtt megkezdődött, hogy a Daily News december 23-án közzétette volna az Anonymous fenyegetését. A lapnak a rendőrség mára ígért részletesebb tájékoztatást.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet eddig semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy támadás készülne az állami informatikai rendszerek ellen. Bencsik Balázs a Népszabadságnak azt mondta, ennek ellenére komolyan veszik a fenyegetést, és értékén kezelik, ezért a szükséges mértékig megerősítették a kormányzati rendszerek informatikai védelmét.

A Magyar Időknek Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, hogy minden terrorfenyegetést komolyan kell venni, még az olyanokat is, amelyeket egyes hírek szerint az Anonymous csoport tehetett közzé nemrég az interneten. Az államtitkár azt mondta a lapnak, bár a videó nem a hackercsoport hivatalos oldalán jelent meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni. Hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy komoly a csoport szándéka, a kormány meghozza a szükséges óvintézkedéseket.