Vizsgálja az Európai Bizottság a horvát határzárat

-

Vasárnap éjfélkor Horvátország lezárta a legforgalmasabb határátkelőjét is a horvát–szerb határon. Zágráb döntése azonban lehet, hogy ellentmond a Stabilizációs és Együttműködési Megállapodásnak (SAA), ezt vizsgálja most az Európai Bizottság.


A Stabilizációs és Együttműködési Megállapodás (SAA) értelmében csak akkor lehet az emberek és az áruk szabad mozgását korlátozni, ha az időszakos, nem diszkriminatív, és nem indokolatlanul szigorú. Az Európai Bizottság most az fogja megvizsgálni, hogy a horvátok mennyire jogosan zárták le a legnagyobb határátkelőjüket a hétvégén (a többi kisebb átkelőt már korábban lezárták) az áruszállító járművek és – a b92.net hírportál szerint – a személygépkocsik előtt is.


Vasárnap éjféltől Zágráb lezárta a Szerbia és Horvátország közötti legforgalmasabb határátkelőhelyet a bejövő teherforgalom előtt – számolt be a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn. A két nyugat-balkáni országot nyolc átkelőhely köti össze, hetet már korábban lezártak a migránsáradat miatt, és a teljes forgalmat a Batrovci–Bajakovo átkelőhöz irányították. Végül ennél az átkelőnél is korlátozták a forgalmat, a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő átkelőnél Szerbia irányából hétfőn nagyjából 10 kilométeres sorban álltak a kamionok.

Jean-Claude Juncker Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, valamint az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztost, Johannes Hahnt bízta meg azzal, hogy Belgrád és Zágráb hatóságaival vegyék fel a kapcsolatot, és találjanak megoldást a két ország közötti problémára. Erre szerdán Mogherini és Hahn már fel is szólította Horvátország és Szerbia vezetőit.


Johannes Hahn csütörtökön este érkezik Belgrádba.