Vizsgálja a hatóság az ózdi közmunkások megfigyelését

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

Az adatvédelmi hatóság eljárást indított az ózdi közmunkások videózása miatt – derül ki Péterfalvi Attila leveléből, amelyet az Együtt elnökségi tagjának küldött.


Az Együtt közleménye szerint Péterfalvi Attila azt írta, az ózdi önkormányzat gyakorlata ellen több bejelentés is érkezett, a vizsgálat elindult.

A párt elnökségi tagja, Pataki Márton azért fordult a hatósághoz, mert álláspontja szerint az ózdi közmunkások kamerás megfigyelése sérti a megfigyeltek jogait.

A Népszabadság pár hete írta meg, hogy az ózdi önkormányzat olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését. A képviselő-testület döntése értelmében a kamerákat, illetve a szemüvegekbe épített kamerákat nemcsak a közterület-felügyelet, hanem az ózdi Start programiroda számára is biztosítják.

A közmunkások munkaköri leírásába pedig azt is belevették: „a munkaügyi eligazításokról és a munkaidőben történő munkavégzésről bármikor hang-, video- és fényképfelvétel készülhet”.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos korábban a lapnak azt mondta, ha ez igaz, Ózd önkormányzata egyértelműen jogellenes adatkezelést folytat, ami bűncselekménynek is minősülhet. Szerinte a dolog attól sem lesz törvényes, ha a munkavállalókat nyilatkoztatják arról, beleegyeznek a megfigyelésbe. Az eljárás csak akkor jogszerű, ha az élet- és vagyonbiztonság vagy a termelési folyamatok felügyelete miatt végzik. Ha a biztos jogsértést állapít meg, 10 milliós bírságot is kiszabhat.

Ózd polgármestere, Janiczak Dávid közleményben reagált: szerinte a sajtó tévesen értelmezve adott hírt arról, hogy megfigyelik a közmunkásokat. „Nem őket, hanem a munkájukat figyeljük meg” – közölte Janiczak, aki szerint ez összhangban van az adatvédelmi biztos korábbi irányelveivel. A polgármester szerint azért kellettek a kamerák, mert a munkafelügyelőket „terrorizálták egyes közmunkások”.