Vizsgálatot indítanának Obama és Clinton ellen a republikánusok

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Egy uránbánya-ügyletet és az e-maileket vizsgálnák a kongresszusban. Trump republikánus szenátorokkal vitatkozott.


A képviselőház hírszerzési bizottsága vizsgálatot indít annak feltárására, az Obama-kormányzat milyen indokkal hagyta jóvá, hogy Oroszország 20 százalékos részesedést szerezhessen a kanadai bányászati cégben, amelynek az USA-ban is vannak uránbányái – mondta Devin Nunes kaliforniai képviselő. Bob Goodlatte, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Trey Gowdy, a képviselőház felügyeleti bizottságának vezetője pedig bejelentette, hogy Hillary Clinton elektronikus levelezését, és annak biztonságosságát kívánják kivizsgálni.

Az Uranium One nevű kanadai céget, amely az USA uránszükségletének egyötödét biztosítja, hét éve vásárolta meg a Roszatom orosz állami vállalat. Az ügylethez nemzetbiztonsági okoknál fogva az amerikai külügyminisztériumnak is hozzá kellett járulnia. A tárcavezető Clinton volt, aki megadta az engedélyt. A tavalyi elnökválasztási kampányban többször is előkerült az ügylet, és a The New York Times, valamint a The Hill is azt írta: orosz tisztségviselők és az Uranium One elnöke dollármilliókat adományoztak a Clinton Alapítványnak.

Nunes szerint a bizottság arra is kíváncsi, hogy az ügyletet annak idején vizsgálta-e az FBI vagy az igazságügyi minisztérium, és ha igen, arról a törvényhozókat miért nem tájékoztatták.

Donald Trump elnök a múlt héten a Twitteren azt írta, hogy az Oroszországgal kötött uránmegállapodás "Clinton segítségével és az Obama-kormányzat tudtával a legnagyobb sztori, amelyet a Hamis Média nem akar feldolgozni".

Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje és volt külügyminiszter süket dumának nevezte az információkat. Két demokrata politikus, Elijah Cummings és John Conyers közös közleményükben azt írták, hogy a tervezett vizsgálat a republikánusok figyelemelterelő akciója "arról a nemzetbiztonsági fenyegetésről, amelyet Oroszország jelent" a Trump-adminisztráció idején.

Két másik kongresszusi bizottság Clinton külügyminiszteri levelezésének biztonságosságát és az FBI nyomozását kívánja részletesebben megismerni. Külügyminisztersége idején Clinton a hivatalos e-mailjei egy részét nem a biztonságos külügyi rendszeren, hanem a magánfiókján és a magánszerverén keresztül bonyolította, vagyis bizalmas és titkosított információk is kikerülhettek tőle.

A The Washington Post azt írta, hogy Clinton kampánystábja és a Demokrata Párt finanszírozta annak a dossziénak az összeállítását, amely Trump állítólagos oroszországi kapcsolatairól, a Trump-kampánycsapat és orosz tisztségviselők közötti vélelmezett egyeztetésekről szólt. A The Wall Street Journal januárban a brit Christopher Steele-t, az Orbis Business Intelligence üzleti hírszerző cég egyik igazgatóját nevezte meg az anyag készítőjeként.


Vannak vitáik

Ha a vizsgálatok ügyében egységet mutatnak is a republikánusok, a párton belül azonban érzékelhető a feszültség. Két visszavonulni készülő szenátor is bírálta az elnököt, mert devalválja az amerikai politikát és veszélybe sodorja az USA hitelét és tekintélyét.

Jeff Flake arizonai szenátor "meggondolatlan, borzalmas és méltatlan viselkedéssel" vádolta Trumpot, és azt mondta, bár nem leli örömét az elnök bírálatában, "kötelességből és lelkiismereti okokból" mégis megteszi. "Soha nem szabad normálisnak tekintenünk a demokratikus normák és elvek szisztematikus aláásását" – mondta. Szerinte fennáll a komoly veszélye, hogy a Republikánus Párt félelmet és maradi benyomást keltő párttá válik. "Nem maradok csöndben és nem vállalok cinkosságot ezzel". Az Arizona Republic lapnak pedig azt mondta: "meglehet, a mai Republikánus Pártban már nincs helye olyan republikánus politikusnak, mint amilyen én vagyok".

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Flake beszéde után azt mondta: valószínűleg jó döntés volt, hogy nem indul az újraválasztásért, mert amúgy is veszített volna. Egy felmérés szerint Flake támogatottsága Arizonában 30 százalékos – írta a Reuters.

Flake az elnökválasztási kampányban is Trump bírálója volt, s az elnökjelöltté választása után sem biztosította támogatásáról. Trump régóta szerette volna a törvényhozáson kívül látni az arizonai szenátort, s még azt is felajánlotta, hogy jövőre a saját vagyonából segíti a Flake ellen induló másik republikánus kampányát.

A Fehér Ház szóvivője nemcsak Flake, hanem Bob Corker szenátor kijelentéseit is visszautasította, mondván, Trump a politikai céljait segítő szenátorokat szeretne látni a törvényhozásban.

A Tennessee állambeli Corker, a szenátus külügyi bizottságának elnöke az utóbbi hetekben szintén gyakran keveredett nyilvános vitába Trumppal. Néhány hete bejelentette, hogy jövőre már nem fog indulni. A szenátusban Corker azt mondta Trumpról: "az ember szeretné azt látni, törekszik arra, hogy elnökként viselkedjen, de láthatóan nem ez történik, nem láttam nála fejlődést".

A republikánus vezetői tartózkodtak attól, hogy kommentálják az elnök és a két szenátor vitáját. Mitch McConnell, a szenátusi frakció vezetője szerint politikai célkitűzéseik valóra váltására összpontosítanak. Paul Ryan házelnök pedig, kicsinyítve a viták jelentőségét, azt javasolta a médiának, hogy tegye félre ez a disputát.