Vizsgálatot indít a BKK ellen az adatvédelmi hatóság

Fotó: BKK / Nyitrai Dávid / BKK / Nyitrai Dávid

-

Vizsgálatot indít a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a BKK új bérletvásárlási szabályai miatt. Az új gyakorlat adatkezelésnek minősül, de a BKK nem jelentette be a hatóságnak, és állásfoglalást sem kért. Eddig hárman tettek panaszt emiatt. A BKK szerint a bejelentést megtették, a nyilvántartásba vétel még folyamatban van. Az adatokat pedig nem tárolják.


A vizsgálat nem a három panasz miatt indul, hanem mert az új rendszer adatkezelésnek minősül, de a BKK nem jelentette be, tájékoztatta a NAIH kabinetfőnöke a VS.hu-t. A hivatalhoz

sem nyilvántartási kérelem, sem állásfoglalásra vonatkozó kérelem
nem érkezett, holott ezt az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény előírja. A BKK elkészített egy adatvédelmi tájékoztatót, és megtette a szükséges bejelentést, ami a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nyilvántartásába vételéhez szükséges, azonban a nyilvántartásba vétel még folyamatban van - tájékoztatta a BKK a VS.hu-t. Ezzel annak a jogi lehetőségét kívánják megteremteni, hogy később, ha kell, végezhessenek adatkezelést. Május 13-tól az ügyfélközpontokban és a pénztárakban csak úgy lehet majd bérletszelvényt vásárolni, ha a vevő megadja azt az igazolványszámot, amelyet a bérleten fel szeretne tüntetni Az új automatáknál már most is ez a szabály. A jegyeket és a bérleteket minden alkalommal helyben, speciális papírra nyomtatják, a számmal együtt, amelyet egyébként eddig is kötelező volt ráírni, viszont sehol sem kérték előre vagy tartották nyilván. Az ezután sem változik, hogy a bérletszelvény csak azzal az igazolvánnyal együtt érvényes, amelyiknek a számát ráírták. A bérletvásárláshoz használható a személyi, a diákigazolvány, a jogosítvány, az útlevél vagy más fényképes okmány, de bérletigazolvány is. Személyivel vagy jogosítvánnyal egyébként már 2013 januártól lehet bérletet venni.
Vagyis a változás lényegében az adatbekérés, az újfajta papír és az, hogy a BKK nyomtat, nem pedig az utas ír.
A VS.hu kérdésére a vállalat közölte, hogy a rendszer sem eddig, sem most nem tárol adatokat. A 300 új automata egyébként elvben az első konkrét lépés a kormányokon átívelő terv, az évek óta ígért elektronikus jegyrendszer kiépítése felé. Ha hamarosan tényleg lesz ilyen, akkor az új bérletrendszer az új nyomtatókkal, különleges hőpapírral együtt pénzkidobás, ha pedig nem lesz, akkor el kéne számolni azzal a pénzzel, amelyet a rendszer előkészítésére már elköltöttek, vélekedett a VS.hu kérdésére Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület, a VEKE elnöke. Az új formátumú jegyekhez szükséges technológia bevezetése 85 millió forintba került, amivel megszüntethető, vagy legalább jelentősen visszaszorítható az az évi 2-3 milliárd forint kárt, amit a hamisítások okoznak, közölte a BKK arra a kérdésre, hogy nem tartják-e pánzkidobásnak egy átmeneti rendszer bevezetését. A válaszból kiderül, hogy az elektronikus jegyrendszer teljeskörű bevezetése, azaz a "projekt zárása" még kb. három évig tart, addig pedig szükség lesz a papíralapú jegyekre és bérletekre.