Vizsgálat indult a Korányi-projekt miatt

-

A Közbeszerzési Hatóság január 18-án elindította a Jávor Benedek EP-képviselő által kezdeményezett vizsgálatot a feltételezett 400 milliós károkozás miatt. Ugyanebben az ügyben az ügyészség már megszüntette a nyomozást.


Jávor azért fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, mert a hozzá eljutott információk szerint az uniós és költségvetési forrásokból megvalósított Korányi-projekt során a klinikai tömbbe a pályázatban ígérthez képest nagyságrendekkel gyengébb, silányabb minőségű anyagokat és szerkezeteket építettek be a kivitelezők. Ezzel mintegy 400 millió forint kárt okoztak, közölte a PM képviselője, aki szerint


A Közbeszerzési Hatóság vizsgálata még reményt adhat arra, hogy bebizonyosodjon: a magyar intézményrendszer nem tökéletesen alkalmatlan a korrupció elleni küzdelemre azok után, hogy az ügyészség a napokban úgy tájékoztatott, hogy - mondvacsinált érvekkel - bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást az ügyben, anélkül, hogy azt alaposabban kivizsgálta volna.

Jávor szerint a szerződéstől "műszaki egyenértékűség"-re - ilyenkor az eredetileg vállalthoz képest más, de műszakilag elvben ugyanolyan mértékben megfelelő szerkezeteket és anyagokat használnak - hivatkozással tértek el, ugyanakkor szerződésmódosítás nem történt, ami szabálytalan.