Még az állatok is mérgezettek az Illatos úton

Fotó: Flickr/Greenpeace / Simon Gergely

-

A benzol, a klórbenzol és más rovarméreg is bejutott a talajba és a talajvízbe a Budapesti Vegyiművek területén - ezt mutatta ki több vizsgálat is. A környékbeli csirkék tojásaiban és a csigákban is benne van a méreg.


Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi képviselője egy független laborban mérette meg, hogy mérgezett-e a Vegyiművek Illatos úti telepén a talaj és a talajvíz. A 444.hu beszámolója szerint extrém adatok jöttek ki: a benzol, a klórbenzol, az AOX és a DDT rovarméreg szintje is jóval határérték feletti.


A képviselő az eredményeket elküldi Tarnai Richárd kormánybiztosnak, Lázár Jánosnak, Orbán Viktornak és Áder Jánosnak, is és az azonnali kárfelmérés mellett azt kéri, kezdjék meg a kármentesítést is.

A telepen és a környéken a Greenpeace is vizsgálódott, háziállatként vagy saját fogyasztásra tartott csirkék tojásait nézették meg egy laborban. Az eredmény az lett, hogy a DDT rovarméreg koncentrációja mindkét tojásmintában meghaladta a vonatkozó határértéket. Meztelencsigákban ugyancsak kimutatták a méreganyagokat.