Európa-bajnokok a magyar pólós lányok, és ott lesznek Rióban!

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nagyszerű játékkal, újabb remek védekezéssel, példás csapatmunkával, hátrányból fordítva nyertek a lányok. Az Eb-arany mellé jár a riói olimpiára szóló repülőjegy is! Most már biztos, hogy az olimpián legalább egy magyar csapatnak szurkolhatunk majd.


A magyar női vízilabda-válogatott 9-7-re legyőzte Hollandiát, ezzel megnyerte a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot, amivel egyúttal megszerezte az egyetlen megszerezhető olimpiai kvótát is.


Bíró Attila szövetségi kapitány az olaszok elleni elődöntő után elmondta, továbbra is a jó védekezés lesz a kulcs a sikerhez, és a lányoknak bízniuk kell magukban. Az első belgrádi csoportmeccsünkön 14-10-re kikaptunk a hollandoktól, de azóta folyamatosan egyre jobb vízilabdát mutatott a magyar csapat, amelyiknek nincs mitől félnie a döntőben.

És mindez meg is volt: rengeteget voltunk emberhátrányban, de alig kaptunk gólt a holland fórokból. A hollandok ezúttal csak egyszer, a második negyed végén tudtak egyetlen góllal vezetni. Végig bírtuk erővel, és elképesztően fegyelmezetten játszottunk . Az újra nagyszerűen védő Gangl Edinát rengeteg blokkal segítették a társak, akik nem hagyták, hogy a hollandok lebirkózzák őket. Nem foglalkoztak a furcsa bírói ítéletekkel, elől pedig mindig volt egy kéz, amelyik tudott egy nagy gólt lőni.

A magyar válogatott 1991 és 2001 után harmadik alkalommal lett Európa-bajnok! A tornán 23 gólig jutó Keszthelyi Rita az aranyérem mellé a gólkirálynői címet is elteheti, Gangl Edina pedig az Európa-bajnokság legjobb kapusa lett.

Magyarország–Hollandia 9-7 (3-3, 1-2, 3-2, 2-0)


Mindig volt egy blokkoló kéz a hollandok előtt


"Hihetetlen volt a meccs, de egyáltalán nem volt váratlan az eredmény - mondta. a mérkőzés után Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke. - Két azonos képességű csapat rövid időn belül nem játszik két olyan meccset, amilyen a csoporttalálkozó volt. Lehet, hogy a hollandokban tudat alatt még benne volt az a sima győzelem, de Attilán is láttam a feszültséget, talán attól félt, hogy nem tudják az elődöntőben mutatott remek játékot megismételni."


"A fürdésre nem lehet előre készülni, de tagadhatatlan, hogy jól esett - mondta a csuromvizesen nyilatkozó szövetségi kapitány, Bíró Attila, aki tavaly vette át a csapatot Merész Andrástól. - A meccsben a női vízilabda minden szépsége benne volt, ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja. A legfontosabb azonban, hogy megnyertük, méghozzá újra fantasztikus védekezéssel. Az Eb-győzelemben kezdetben talán csak én hittem, meg a stábom tagjai, de aztán szépen lassan átragasztottam ezt a hitet a csapatra. Ehhez persze kellettek az egyes győzelmek, ezáltal jutottunk el idáig, sőt nem csak eljutottunk a döntőig, de meg is nyertük azt. Az elsődleges célunk az olimpiai kvalifikáció volt, de azért boldogan vesszük át az Eb-aranyat is."


Bujka Barbara megmutatta a hollandoknak, hogy ki az erősebb!


1. negyed

A hollandok a legutóbbi Eb-n és vb-n is döntőt játszottak, és igaz, hogy mindkettőt elveszítették, de mutatja az erejüket, hogy oda tudtak érni. Immár a harmadik világversenyen zsinórban. A magyar csapat az elődöntőben simán verte (10-5) a hollandok által esélyesebbnek gondolt olaszokat, míg a hollandok maguk csak ötméteresekkel tudták legyőzni a spanyolokat.


Az első támadást a hollandok vezethették, az első fórt azonban mi kaptuk, de senki nem merte vállalni a lövést, így oda lett az első lehetőség. A hollandok egy felső léccel ijesztgettek, mi pedig kaptunk egy újabb fórt, és ezt már Antal Dóra kíméletlenül be is vágta (1-0)! A hollandok is megkapták az előnyt, és Mergens gólra is váltotta (1-1). A következő lövésüket már Gangl Edina védte, a túloldalon pedig Kisteleki Hanna szerezte vissza az előnyt (2-1). Kár, hogy a második előnyüket is nagyon gyorsan gólra váltják, pedig Genee lövése nem volt túl jó, ám annál szerencsésebb (2-2). De, amíg nekik kell egyenlíteni, addig nincs nagy gond. Labdaszerzés után megindulunk, a bírók azonban kontrát fújnak ránk, a holland támadás Gangl védésével ér véget.

Két percen belül, előnyt kapunk, időt kértünk. Gyönyörű játék! Kisteleki pazarul passzol a centerben toronyként kiemelkedő Illés Annának, aki simán behúzza a labdát a holland kapuba (3-2). Labdát szerünk, de a hollandok is, lefülelve egy hosszú indítást. 13 másodperccel a vége előtt időt kérnek a hollandok. Kapnak egy előnyt, és a dudaszó pillanatában kiegyenlítenek, Smit, (3-3).


Kisteleki Hanna támadásban és védekezésben is odateszi magát


2. negyed

Kár volt az utolsó pillanatban kapott gólért, reméljük, nem maradt benne a lányokban, és nem hergelte fel a hollandokat. A ráúszásnál mi hoztuk el a labdát, gólt azonban nem tudtunk lőni. Aztán a mi kapunk előtt ítéltek kontrát, fordulhatunk. Keszthelyi Rita próbálta meglepni nagyon messziről a holland kapust - nem sikerült, hátul viszont gyönyörű volt a blokkunk.

Bujka Barbara ötméterest harcolt ki! Ha már kiharcolta, be is lövi (4-3)!

Újabb holland emberelőny, kihagyják! Szép, rendezett védekezés. Holland kiállítás, de nagyon messze vagyunk a kaputól. Antal Dóra így is lövésig jut, de mellé pattan a blokkról.Kontra a hollandok ellen. Illés Anna próbálkozott lövéssel a balkezes oldalról , de Laura Arts védett, a túloldalon pedig Smit szinte a kapuig úszhatott, és be is vágta (4-4). A negyed felénél tartunk, amikor ellenünk fújnak kontrát, majd kiállítást. Sőt ötméterest kapnak a hollandok, de Gangl megfogja! Utána megint Arts mutat be egy nagy védést Czigány Dóra lövése után. Először vezetnek a hollandok, Genee jól helyezett lövése valahogy beszédeleg a kapunkba (4-5). Megint kontrát fújnak, a bírók szerint Bujka volt a ludas. Kivédekeztük, de megint kontra... Szerencsére Gangl megint a helyén volt.

Most páros kiállítást fúj a szerb-orosz bíró páros. Kivédekeztük, és másfél perccel a vége előtt mi is kapunk végre egy fórt. Bíró Attila időt kér, és a négyes számú figurából próbálunk majd egyenlíteni. Czigány jó helyzetben lőhetett, de nem csúszott be a labda a kapuba. Genee lövése a kapufáról pattan tovább. Felúszunk, helyzetünk is van, de a lövés nem az igazi. 14 másodperc van hátra. Kontra, de már nincs időnk felúszni, marad az egygólos holland vezetés.


Bujka Barbara kiharcolt és be is lőtt egy ötméterest


3. negyed

Megint miénk lehet az első támadás, és miénk lett az első gól is! Bujka Barbara ezúttal kintről lőtt egy hatalmas gólt (5-5). És aztán kivédekezünk egy emberhátrányt, a hollandok olimpiai bajnoka, Jasmin Smit hibázik. Fórban vagyunk. És nem csak ember-, hanem gólelőnyben is! Takács Orsolya révén lett 6-5. Most Garda Krisztinát szórták ki, és Van der Sloot ki is használta az előnyt (6-6).

Hihetetlen, hogy a hollandok mennyi előnyt kapnak, kivédekezzük, és a kipattanóból újra lövéshez jutó hollandok második lövését is hárítja a blokk. A negyed felénél járunk, még mindig semmi sem dőlt el. Gangl Könnyedén fogta Genee lövését, és újabb páros kiállítás, méghozzá a holland kapu előtt. Előttük, de mellé ment a labda. És aztán megint egy jó magyar blokk. Sajnos a hollandok is tudnak blokkolni. Most Antal Dórát szórják. A negyedben a fórok száma 4-1 oda. Klaassen közben kipontozódott, nem fog hiányozni az egyik legjobb holland lövő. Kivédekezzük a hátrányt, Keszthelyi blokkol! Elől viszont nem jutottunk most lövésig, kész szerencse, hogy hátul Gangl hozza az elődöntős formáját. 50 másodperc van hátra a negyedből, Bíró Attila időt kér. Végre fórban a mieink! És gól! Kisteleki a rosszkéz-oldalról lövi a rövid alsóba (7-6). Hihetetlen... Genee megint lő egy gólt az utolsó másodpercben... (7-7)


Bíró Attila

Itt a vége, mindenki be a medencébe!


4. negyed

Az utolsó ráúszás a hollandoké, az első támadást veszélyes lövéssel zárják, de Gangl a bemutatja a 10. védését is. Nyilván kontrát fújnak ellenünk...Gangl újabb életveszélyes lövést védett. Jöhet az újabb páros kiállítás, tőlünk Bujka mehet ki, tőlük pedig Megens, neki is harmadik hibája. Ej, de kár, hogy eladjuk a labdát.

Öt perc van a negyedből, egyre elkeseredettebb a harc, de újabb gólt lövünk! Tóth Ildikó nem hagyja, hogy vízbe fojtsák a holland bekkek (8-7). Blokk, de nem tudunk megúszni. Újabb kontra ellenünk.... Mellé megy a holland ejtés. Négy perc van vissza. Czigány lövése lejön a blokkról, de a miénk. Azonban Takács lövéséből sem lesz gól, viszont eltelt még egy perc. Újabb kiállítás nálunk. Genee most az oldalhálóba lő.
Két perc! Nem lövünk gólt, de megy az idő. Próbáljuk kiszorítani a hollandokat, de, amint bejátsszák a centernek, a szerb Paunovic játékvezető rögtön ad nekik egy fórt. 1:30 maradt még. Lejön Smit lövése a kapufáról! Kettővel megyünk! Tóth Ildikó centerből! (9-7). 44 másodperc van hátra. Kiállítás, de Gangl újra véd! Zúg a "Ria, ria Hungária" a belgrádi Kombank Arénában! "Úszkálunk és kész" - szól Bíró Attila utolsó tanácsa a magyar időkérésnél. A lányok megfogadják a tanácsot, és megnyerik az Európa-bajnokságot, egyúttal kijutnak a riói olimpiára.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!