Vízilabda-Eb: a lányok nem adtak esélyt a görögöknek

Fotó: MTI / Vajda János

-

A hollandok elleni pofon után a magyar női vízilabda-válogatott jó védekezéssel és olykor jó támadójátékkal simán, három góllal verte a görögöket.


A hollandok elleni vereség (10-14) után rendkívül fontos mérkőzés várt a magyar női vízilabda-válogatottra a belgrádi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. A görögök ellen már tilos volt hibázni, akkor ugyanis oda az esély a csoport második helyére, ha el tudjuk kapni a végén az oroszokat.

Míg a hollandok ellen támadásban és védekezésben is gyengén muzsikált Bíró Attila csapata, addig a görögök ellen ezt már nem engedhette meg magának. A görögök az első körben 27-3-ra verték Portugáliát, de ez az eredmény csöppet sem lehetett mérvadó. Az annál inkább, hogy a görögök 2011-ben vb-t nyertek, 2010-ben és 2012-ben pedig ezüstérmesek lettek az Eb-n. Vagy éppen abból, hogy pár napja a miskolci Univer Kupán 10-7-re megvertük őket.


Bíró Attilára és a magyar válogatottra nem várt könnyű feladat, de remekül megoldották


A kapuban ezúttal Gangl Edinával kezdtünk. Az első ráúszást elveszítettük, és az első gólt is a görögök szerezték, Rumpeszi pattintott jó hét méterről szépen a magyar kapuba. Aztán viszont kihasználtuk az első előnyt, a hollandok ellen három gólig jutó Antal Dóra volt a tettes. A következő támadást pedig Illés Anna fejezte be egy szép pattintással – szerencsére, a sasszemű bírók jól látták, hogy a gólvonal mögé esett a labda a lécről (2-1). Aszimaki rögvest egyenlített centerből. A kinti lövések helyett inkább a centerjátékot erőltettük, amiből Tóth Ildikó harcolt ki egy ötméterest, amit Keszthelyi Rita gólra is váltott (3-2).


Illés Anna bátran és pontosan lőtt


A szünetben a kapitány lövéseket hiányolta, amiben igaza is volt, mert, ha lőttünk, az jó eséllyel gól lett, míg a centerezéseink rendszerint elhaltak a görögök bekkek ellenállásán. Gyorsak voltunk a ráúszásnál, így megkaptuk az előző negyed végén ítélt emberelőnyt, a gólt viszont már egyenlő létszámnál lőtte Kistelek Hanna (4-2). Zónával próbáltuk távoli lövésekre kényszeríteni a görögöket, akik erre nem találták az orvosságot, fórban viszont Plevritu betalált (4-3). Mi viszont előbb kihagytunk egy előnyt, utána viszont belőttünk egyet, Illés Anna volt bátor és lőtt pontosan a rövid alsóba (5-3).


Antal Dóra gólja nyitotta a mérkőzést


A harmadik negyed elsőt támadásában végre először meg tudtuk játszani Bujka Barbarát, aki három gólra növelte az előnyünket, amit Avramidu egy ötméteresből faragott kettőre, hogy aztán Szűcs Gabriellla rögtön vissza is állítsa a megnyugtató különbséget (7-4). Kimaradt előnyök mindkét oldalon, és ebből vonjuk le azt a tanulságot, hogy remekül védekeztünk hátrányban. A majd' ötperces gólcsendet végül Cukala átlövése törte meg (7-5). A negyedet Gangl szép védése zárta, és biztató helyzetből várhattuk az utolsó játékrészt.


Elhoztuk a labdát, de nem tudtunk vele mit kezdeni, miközben a játékvezetők kötelességtudóan adták a fórokat a görögöknek. De hiába, mert sorra védekeztük ki a hátrányokat, vagy blokkoltak a lányok, vagy a 60% közelében teljesítő Gangl bravúroskodott a kapuban. Végül pedig mi lőttünk gólt: Tóth Ildikó emelt be egy lécről lepattanó labdát (8-5). Három percen belül voltunk, amikor Czigány Dóra egy parádés ejtéssel, tulajdonképpen, pontot tett a meccs végére (9-6). Aszimaki ugyan még szépített, de izgulni nem volt miért, magabiztosan nyertünk. Most jöhet két könnyebb meccs, majd az oroszok elleni rangadó.


„Jövő héten vár egy ránk egy oroszok elleni meccs, úgyhogy nem szabad nagyon megnyugodnunk – mondta az M4 Sportnak Bíró Attila. – Változtattunk a rossz kezdésen, jól védekeztünk, voltak blokkok, és volt egy jó kapusteljesítményünk. A görögök centere egy gólt tudott lőni, látszott, hogy sokat videóztunk róluk, tudtuk, mire számítsunk. A portugálok és a törökök elleni meccsek után még edzeni is fogunk, és próbálunk ugyanilyen jól játszani az oroszok ellen.”


Eredmények (az Eb honlapja alapján):
nők, 2. forduló:
A csoport:
MAGYARORSZÁG÷Görögország 9-6 (3-2, 2-1, 2-2, 2-1)
A magyar góldobók: Illés 2, Antal, Keszthelyi, Kisteleki H., Bujka, Szücs, Tóth, Czigány 1-1
Hollandia–Törökország 25-0 (8-0, 6-0, 7-0, 4-0)
Oroszország–Portugália 21-5 (6-0, 5-1, 4-1, 6-3)


A magyar csapat további programja:
január 14., csütörtök, 12.30: Magyarország–Törökország
január 16., szombat, 11.00: Portugália–Magyarország
január 18., hétfő, 17.15: Magyarország–Oroszország