Vízilabda: akár 24 csapat is ott lehet a tokiói olimpián

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A vízilabdasport nemzetközi vezetőségének az a célja, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is 12 csapat szerepelhessen az olimpián, ami minden bizonnyal azzal jár majd, hogy a csapatok kerettagjainak száma csökkenni fog – mondta Molnár Tamás, az Európai Úszószövetség (LEN) vízilabda technikai bizottságának magyar tagja.


A háromszoros olimpiai bajnok center, aki tavaly került be a sportág szabályait és működését felügyelő testületbe, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában kedden arról beszélt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem fogadta el a vízilabdázók létszámának növelését a játékokon, ezért nincs más megoldás, kisebb kereteket kell engedélyezni.


Molnár Tamás jelezte, Rióban 20 csapat összesen 260 játékosa volt ott, ami azt jelenti, hogy ebből akkor lehet 24 válogatott Tokióban, ha a 13 helyett 11 fős csapatok indulnak. A korábbi klasszis center szerint ezt a változtatást minden bizonnyal el is fogadják majd a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) nyári budapesti kongresszusán.

Az elmúlt időszakban felmerült esetleges komolyabb szabályváltoztatási elképzelések közül kevés fog megvalósulni Molnár szerint. A tavalyi tesztversenyek után lekerült a napirendről a mostani 6+1-es helyetti 5+1-es felállás, mint ahogy a kapu és a labda mérete sem fog változni. Úgy látja, a legvalószínűbb, hogy a támadóidő, illetve a kiállítási idő csökken, de még erre sincs konkrét javaslat.