Vízilabda: 14-5-ös győzelem Oroszország ellen, jöhetnek a görögök

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar vízilabda-válogatott következő mérkőzése csütörtökön lesz.


Bár az oroszok nyerték az első ráúszást, a magyar válogatott megalapozta a meccs hangulatát rögtön az első negyedben: már 8 perc után 5-0-ra vezetett Märcz Tamás csapata, Hosnyánszki kétszer is a kapuba talált az első negyedben.

A második játékrészben sem lassított a hazai csapat. Az elején az oroszok ismét elhozták a labdát, de nem tudtak élni a lehetőséggel a kezdés után. Ezúttal Varga vette be Sztacenko kapuját pár percen belül kétszer, 8-1-es állással mehettek a félidőre a csapatok. A 33. születésnapját ünneplő Nagy Viktor a 12 addigi orosz kísérletből csak 1 gólt kapott, remek formában játszott.

A félidő után látványosan vesztett lendületéből a Märcz-csapat, és Sztacenkot lecserélték, az új orosz kapus pedig nagyobb falatnak bizonyult. A kiegyenlített harmadik negyedben mindkét válogatott 3-3 gólt lőtt. Elkezdtek felzárkózni az oroszok, de már kevés idejük maradt, hogy ekkora hátrányt ledolgozzanak. Az orosz játékosok közül egyedül Bugajcsuk tudott két gólt lőni.

Nagy folytatta remeklését a záró negyedben is, ahol már csak egy gólt kapott, viszont Varga, Manhercz és Hosnyánszki is betalált a végén, így 14-5 lett az eredmény.

Varga egymaga 5 gólt dobott, remek szereplésével átvette Vámos Mártontól a legeredményesebb magyar játékos címét. Ők 13-szor illetve 11-szer találtak be eddig az ellenfeleknek.


Első döntőjüket akarják a görögök

Az elődöntő párosítása tehát Görogország-Magyarország, a másik ágon pedig Szerbia játszik a Horvátország-Olaszország meccs győztesével, így előfordulhat, hogy egy parázs Szerbia-Horvátország elődöntőt is láthatunk. Görögország férfi vízilabda-válogatottja története során még soha nem szerzett olimpiai érmet, világbajnokságokon pedig két bronzéremig jutottak – az egyiket a legutóbbi, kazanyi vb-n szerezték.

Utoljára egy hónapja, a Samartzidis kupán játszott a görögökkel a magyar válogatott, akkor 9-9-es döntetlen született. Märcz azt igazságos döntetlennek nevezte, Varga három gólt dobott azon a meccsen.