Vizes-vb: Elkerülték a délszláv csapatokat a férfi pólósok

Fotó: Mudra László

-

A magyar férfi vízilabda-válogatott az ausztrál, a francia és az olasz csapattal szerepel majd azonos csoportban a nyári hazai vizes világbajnokságon.


A pénteken Budapesten rendezett sorsoláson kiderült, hogy az Európa-bajnok női válogatott a japánokkal, a hollandokkal és a franciákkal találkozik majd.
A sorsolási ceremónián amelyet a FINA vízilabda technikai bizottságának elnöke, Gianni Lonzi vezetett minden magyar világbajnoki diadal egy-egy képviselője segédkezett: a férfiak közül az 1973-ban győztes csapatból Szívós István lépett a színpadra, míg a 2003-as együttesből Vári Attila, a 2013-asból pedig Madaras Norbert. A nőknél az 1994-ben Rómában diadalmaskodott válogatottból Szalkay Orsolya húzott, míg a 2005-ben Montrealban győztes csapatot Drávucz Rita képviselte. A sorsolásban más vizes sportok képviselői is segédkeztek, a szinkronúszók közül Kiss Szofi, a műugróktól Kormos Villő, az úszóktól pedig Gyurta Dániel.


Gyurta Dániel sorsol


Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, elégedett a sorsolással, de hozzátette, a magyar válogatottnak senkitől sem kell félnie. A gárda célja természetesen az, hogy a női torna utolsó napjáig versenyben legyen. A női válogatott sorrendben a japánokkal, a franciákkal és a hollandokkal játszik.


Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya


Märcz Tamás, a férfiak új szövetségi kapitánya szerint nem kerültek könnyű csoportba, ugyanakkor nem is nagyon számított másra, mivel mindegyik négyes rendkívül erős. A férfiak az ausztrálokkal kezdenek – legutóbb a riói olimpián játszottak 9–9-es döntetlen egymással a felek –, majd az olimpiai bronzérmes olasz, végül a francia együttes következik.

A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikok a harmadikokkal játszanak a nyolc közé jutásért. A vízilabdatorna küzdelmeit július 16. és 29. között rendezik a Margitszigeten.Csoportok

férfiak:

A csoport:
Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada
B csoport:
Franciaország, Ausztrália, Olaszország, MAGYARORSZÁG,
C csoport:
Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-afrikai Köztársaság
D csoport:
Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

nők:
A csoport:
Olaszország, Brazília, Kanada, Kína
B csoport:
Új-Zéland, Dél-afrikai Köztársaság, Spanyolország, Egyesült Államok
C csoport:
Japán, Hollandia, MAGYARORSZÁG, Franciaország
D csoport:
Ausztrália, Oroszország, Kazahsztán, Görögország