Vizelettől dobban a 3D-nyomtatott szív

Bill Gatesnek megért 100.000 dollárt, hogy a pisiből mikrobák segítségével termeljenek áramot. A hulladékkal működő áramforrások hajthatják meg a jövő szenzorait.


Az emberiség régóta törekszik arra, hogy a vizeletét valami hasznos dologra használhassa fel, ahelyett, hogy nézi, amint eltűnik a lefolyóban, vagy felissza a föld. Vespasianus császár idején a Római Birodalomban annyira népszerűek voltak az emberi vizeletből készült gyógyhatásúnak vélt termékek és ruhatisztító-szerek, hogy adót vetettek ki rájuk. A Bristol Robotics Laboratory kutatói elkészítették egy vizelettel működő energiatermelő szerkezet prototípusát. A gép leginkább egy emberi szívre hasonlít, még dobogni is tud. Az energiacella 3,5 voltnyi feszültséget adott le alig 2 milliliter vizelet feldolgozásával. A vizeletet baktériumok kezdik el lebontani, az élőlények táplálkozása révén elektronok szabadulnak fel, amelyeket aztán egy akkumulátor tárol. A cella energiahatékonysága borzasztóan kicsi, a megtermelt energia egytized százalékából lesz csak elektromos áram, a többit a cella mikroorganizmusai használják fel. A kutatók szerint a hatékonyság tovább növelhető, a prototípus készítése során nem volt szempont ez a mérőszám.

Szenzorokat fog hajtani a cella

Az energiacella még csak az első lépés a környezetbarát robotok felé. A kutatók távlati célja a hulladékanyagok felhasználásával működő gépek gyártása. A gépek feladata az időjárás megfigyelése, a levegő és a vízminőség monitorozása lesz. A számítógép vezérelte okosvárosok létrehozásához elengedhetetlenül fontos, hogy sok forrásból lehessen adatokat gyűjteni. Eleinte még csak egy-egy példányt szeretnének üzembe helyezni a költséges áramforrást nem igénylő gépekből. Később viszont globális szenzorhálózatok lelkét adhatják a gépek. Az EcoBot IV fejlesztését a Bill & Melinda Gates Alapítvány is támogatja 100.000 dollárral.  Fotó: Bristol Robotics Laboratory/IOP Publishing Ltd