Vízállóbbak a verebek télen, mint nyáron

-

Az évszaknak megfelelően változtatják meg bőrük vízáteresztő képességét a verebek, így víz- és hőháztartásuk egyensúlyát a leghidegebb és legszárazabb teleken is képesek megőrizni - derítették ki amerikai kutatók.


A melegvérű állatoknak egyrészt jól impregnáltnak, vízhatlannak kell lenniük, hogy a hőségben a lehető legkevesebbet veszítsék az értékes vízből, ugyanakkor „vízáteresztőnek" is, hogy párologtatás révén hűthessék magukat.


A madarak a testükben lévő víz mintegy kétharmadát veszítik el a bőrükön keresztül - mondta Alex Champagne, a Dél-indianai Egyetem munkatársa. Csapatával azt vizsgálták, hogy a szárnyasok képesek-e alkalmazkodni a téli és nyári körülményekhez.

A tudósok tizenegy verebet fogtak el nyáron és nyolcat télen, majd vizsgálták az állatok különböző bőrrétegeiben lévő zsírt. Azt figyelték meg, hogy a bőr vízáteresztő képessége nyáron kétszer nagyobb volt, mint télen. Eredményeiket a kutatók a Journal of Experimental Biology című szaklapban mutatták be.

Abszorpciós elemzések és infravörösfény-vizsgálatok segítségével csodálkozva állapították meg a kutatók, hogy a verebek vízállóságuk mértékét a bőrben különböző zsírok raktározásával szezonálisan változtatják. Télen több zsírt raktároznak el, mégpedig különböző zsiradékokat a bőr felső és alsó rétegeiben. A mélyebb bőrrétegekben az olyan lipidek, mint a ceramid és a cerebrozid tartják meg különösen jól a vízmolekulákat. Ezek a rétegek a legjobban impregnáltak és nedvességben leggazdagabbak.

„A madarak az évszaknak megfelelően tudják változtatni bőrükben a zsír elrendeződését" - írják a kutatók. Ezzel valószínűleg környezetük változó hőmérsékletéhez és nedvességtartalmához alkalmazkodnak.


Verebek és a tudomány