Víz alatti robbantásokba halt bele egy delfincsoport Skóciában

Fotó: MTI / Matt Nalder

-

Tizenkilenc gömbölyűfejű delfin pusztulását okozta a skót partoknál 2011-ben a brit királyi haditengerészet víz alatti robbantásainak zaja.


Brit tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a Skócia északi partvidékén partra vetődött és kimúlt 19 cet pusztulását a haditengerészet négy nagy bombájának felrobbanása okozta. A robbanás keltette zaj károsíthatta a gömbölyűfejű delfinek hallását és tájékozódási képességét, ezért úsztak ki a partra.

2011. július 22-én 70 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin úszott be az Európa egyik legnagyobb katonai lőterének helyet adó Wrath-foktól keletre található Kyle of Durness öbölbe. Az állatok többségét sikerült visszavezetni a tengerbe, 19 állat azonban a parton múlt ki. Az utóbbi idők legnagyobb tömeges delfinpusztulása után a brit kormány vizsgálatot rendelt el.

A környezetvédelmi tárca által szerdán közzétett jelentésből kiderült, hogy egy nappal a tengeri emlősök partra vetődése előtt a térségben a brit haditengerészet északi búvárcsoportja három, tengerfenékbe fúródott, 400 kilogrammos bombát hatástalanított. A negyediket az után robbantották fel, hogy az állatok partra vetődése megkezdődött.

„Az első három robbanás jelentős károsító hatással volt az állatok hallására és ezáltal bármely közelben lévő cet tájékozódási képességére... A negyedik bomba az állatokat továbbterelhette a szárazföld felé” – idézte a jelentést a The Guardian brit lap.

A jelentés bírálta azt, hogy a bombák felrobbantása előtt a haditengerészet nem járt el kellő gondossággal, nem ellenőrizte, vannak-e delfinek a közelben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bombák felrobbantása helyett a világ más pontjain olyan eszközt használnak, amely kiégeti azokat. A brit védelmi tárca közölte, hogy elfogadja a jelentés megállapításait, fontolóra veszi a felvetett javaslatokat, és ahol lehet megvalósítja azokat.