Vízágyút is bevetettek a kölni tüntetésen a rendőrök

Fotó: DPA / ROLAND WEIHRAUCH

-

A bevándorlóellenes tüntetők a szilveszteri erőszak miatt demonstráltak. Voltak, akik ellenük tüntettek. A demonstráció elfajult, többen megsérültek. A német kancellár pártja, a CDU közben szigorítást ígért, de a menekültekkel kapcsolatos változtatásokról meg kell egyeznie koalíciós partnerével, a szociáldemokrata párttal.


A szélsőjobboldali Patrióta Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen nevű mozgalom (németül rövidítve: Pegida) tüntetésén több százan vettek részt Köln belvárosában - írja az RT.com. Amiatt tiltakoztak, hogy szilveszter éjjel a kölni főpályaudvar és dóm mellett összegyűlt ezres tömegben nőket bántalmaztak, zaklattak szexuálisan és raboltak ki. Nagyon durva volt a helyzet, volt olyan rendőr, aki attól félt, valaki meghal. Az esetet először elhallgatták, az is csak napokkal később derült ki, hogy a gyanúsítottak többsége menedékkérő, akik közül néhányan frissen érkeztek Szíriából. A kölni rendőrfőnököt idő előtt nyugdíjazták. A legutolsó adatok szerint 32 támadót azonosítottak, közülük 22 menedékkérő.


A szombati tüntetésen a demonstrálók Angela Merkel német kancellár távozását követelték.


Elfajult a tüntetés


A szombati demonstráción a rendőrök vízágyút és paprikaspray-t vetettek be, miután a tüntetők megdobálták a rendőröket petárdákkal és sörösüvegekkel.


A kölni rendőrség szerint 1700 tüntető volt, minden második „erőszakoskodó huligán”. Miután a rendőrség készült arra, hogy a tüntetés elfajul, 1700 rendőr vonult fel. A szemtanúk szerint többen megsérültek, van, aki szerint egy újságíró is. A rendőrség végül erőszakos cselekmények miatt feloszlatta a demonstrációt.

Ellentüntetők is voltak, akik azt kiabálták, „náci disznók”, valamint „nácik takarodjatok”, és „a fasizmus nem egy vélemény, hanem bűncselekmény.” A két csoportot nagy erőkkel tartották egymástól távol a rendőrök.
Az észak-rajna-vesztfáliai városban mintegy kétezer baloldali aktivista - többségében nő - is tüntetett szombaton a főpályaudvarnál, a támadások színhelyén a szexizmus és a rasszizmus ellen.Merkel szigorítást ígér

A német polgárok és a menekültek nagy többségének érdekében változtatni kell a menekültügyi szabályozáson a Kölnben szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett tömeges támadások fényében - mondta Angela Merkel német kancellár a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetésének ülése után Mainzban.

A CDU elnöksége az ülésen elfogadott egy Mainzi nyilatkozat című dokumentumot, amelyben egyebek mellett a Németországba érkező menekültek számának korlátozását, az elutasított menedékkérők hazaküldésének felgyorsítását, a bűncselekményt elkövetők menedékjogtól való megfosztását és általában véve hatósági ellenőrzésük erősítését irányozza elő:


A szilveszterkor történtek visszataszító bűncselekmények, amelyek határozott válaszokat követelnek.

A kancellár reméli, hogy a változtatásokról gyorsan meg tudnak egyezni a koalíciós partner szociáldemokratákkal, és hamarosan kiderül, milyen törvénymódosításokat tudnak elfogadni.


Milo Moiré svájci művész is demonstrált a nők jogaiért