Magyar vízágyú és szerb mentők a röszkei átkelőnél

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Tovább tart a menekültek éhségsztrájkkal egybekötött tüntetése a határzár szerb oldalán, miközben sorra utasítják el a menedékkérelmeket, eddig még egyet sem fogadtak el.


A Délmagyar.hu szerint csillapodott a migránsok indulata, alábbhagyott a tüntetés a „senki földjén”, ahol a menekültek sátrakat vernek, az árnyékban pihennek. A hangulat sokkal nyugodtabb, mint az éhségsztrájk kitörésekor. A délelőtt DK-s párttársaival együtt Szerbiában ragadt Gyurcsány Ferenc is visszatért a helyszínre.

Az Index arról ír helyszíni tudósításában, hogy a tüntető menekültek egyre rosszabbul bírják a hőséget és az éhségsztrájkot, húsz perc alatt három szerb mentő is érkezett. Az egyik a tranzitba, mert valaki egy konténerben lett rosszul. A mentők Szerbia irányából jönnek, és oda is viszik el a menekülteket.

A SzegedMa.hu közben azt jelentette, hogy megérkezett egy vízágyús rendőrségi jármű is a vaskapuhoz, amelyet a lezárt autópálya-átkelőre keresztben állítottak fel.

A határátkelőn tüntetőkkel rendszeres a kommunikáció – ezt már a helyszínen újabb sajtótájékoztatót tartó Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó közölte, aki „többet nem tudott mondani az ügyben”. Szerinte a röszkei határátkelőn tüntető menekültek nem tudnak kitörni Magyarország felé.Elhangzott, hogy délután 3-ig 174 menekült ellen indítottak büntetőeljárást tiltott határátlépés miatt. Bakondi György tovább sorolta a számokat: 3 óráig 48 migráns nyújtott be a röszkei tranzitzónában menedékjogi kérelmet. Eddig 18-ban született döntés, 15-öt elutasítottak, 3-an fellebbeztek. A tompai tranzitzóna üres – mondta a főtanácsadó.

A sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő is részt vett. Arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Szerbia nem akarja visszafogadni a magyarok által elutasított menekülteket, azt mondta: az Európai Unió is arra kéri Szerbiát, hogy működjön együtt a helyzet kezelésében.