Vitathatatlanul a legjobb

Fotó: Getty Images / Ezra Shaw

-

A héten történelmi MVP-szavazás volt az NBA-ben: Stephen Curry ellenszavazat nélkül lett a szezon legértékesebb játékosa. Ebben a ligában még soha nem volt ilyen, az NFL-ben és az NHL-ben pedig csak egyszer-egyszer, két élő legenda kapta így.


Az NBA-ben minden évben a szakírók szavaznak a liga legértékesebb játékosára. Ők egy cédulára a szerintük öt legjobbnak vélt játékost írják fel sorrendben. Minden helyezésért pontok járnak, ezek összesítésével alakul ki egy lista a végén. A legtöbb pontot gyűjtő lesz az MVP. Sokan úgy gondolják, hogy csak néhány őrült félreszavazó zsurnaliszta miatt nem volt még vitathatatlan első, de ettől a tény az tény marad, Stephen Curry lett az első.

Volt egy viszonylag ügyes játékos Chicagóban, a 23-as mezt hordta, és Michael Jordannek hívták. Az a hír járja róla, hogy ő volt minden idők legjobbja, és bár ötször választották az NBA MVP-jének, mindig volt olyan szavazó, aki látott abban az évben olyat, aki jobb volt nála. Ő a 72-10-es Bulls-szezon után, 1996-ban volt a legközelebb a „vitathatatlan” státuszhoz, amikor a 113-ból 109 első szavazatot kapott (kettőt Penny Hardaway, egyet-egyet Karl Malone és Hakeem Olajuwon). Azonban eddig nem ő volt legközelebb ahhoz, hogy történelmet írjon, hanem 2000-ben Shaquille O'Neal és 2013-ban LeBron James. Előbbinél a szavazáson végül hetedik helyen záró Allen Iverson, utóbbinál az amúgy harmadik Carmelo Anthony rabolt el egyetlen voksot a végső győztes elől.


Curry átveszi a díjat


Ezt követően olyan show-t csinált az irányító, hogy tátott szájjal bámulta mindenki. Sérüléséből visszatérve a hosszabbításban csapata első 12 pontját ő szerezte, és a ráadás öt percében összesen 17 pontot szorgoskodott össze. A meccsen pedig ilyen kosarakat szerzett:Charles Barkley, aki nem arról híres, hogy túldicsérne bárkit, így tudta jellemezni: „Ez amit... Ez... Ez egy... Ez... Ez egy olyan... Ez őrület volt, ez hihetetlen!”Majd jött a hét trollja, Tracy McGrady, aki azt tudta mondani, hogy azért kaphatta meg ilyen egyértelmű többséggel a címet, mert hígul a liga.


Brady, Gretzky

Az NFL-ben Tom Brady a 2010-es szezon után kapta meg így a díját (14-2-vel zárt csapata a New England Patriots, ő pedig NFL-rekordot jelentő 335-öt passzolt sorozatban interception nélkül). Meglepő, de nem a 16-0-s alapszakasz után történt ez, mert bár MVP lett akkor is, egy újságíró Brett Favre-re szavazott.

Wayne Gretzky a hokiban olyan, mint Michael Jordan a kosárlabdában, a valaha volt legjobb játékosnak tartják, és neki 1982-ben sikerült is vitathatatlan MVP-címet szereznie, de csak egyszer a kilenc címéből. Az 1981–82-es szezonban óriási csúcsokat döntött, 92 gólt szerzett, 120 gólpasszt adott, és először lépte át a 200 pontos határt az NHL történetében. A gólpassz- és pontcsúcsot a rákövetkező években meg tudta még dönteni, de vitathatatlan MVP nem lett többet.

A Sport1 Trash Talk című műsorában pénteken 19.30-tól két NBA-szakértő, Tőrös Balázs és Zsivera Gábor vitatja meg a hokis Kangyal Balázzsal és az amerikaifocis Bencsics Márkkal, hogy Curry címe hol helyezkedik el a profiligák történelmében, és hogy túl bátor kijelentés-e már őt Gretzkyhez és Bradyhez hasonlítani. A műsorvezető Szaniszló Csaba emellett arra is kéri majd őket, hogy idézzék fel az NBA és NHL rájátszásának legfontosabb történeteit, és tekintsenek ki a hoki vb-re és az ott jelen lévő magyar szurkolókra is.